• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Дизайн и разкрой на кухня

Mihaela

Потребители
Регистриран
30/12/18
Постове
4
Резултат от реакция
0
Местоположение
Мало Бучино
Здравейте, наскоро си закупихме жилище и след голям ремонт, стигнахме до частта с кухнята. Проблемът е че парите свършиха, а и искаме ние да си направим кухнята. То почти всичко ние си правихме де - нов водопровод, нова ел. инсталация, парно - голямо чудене беше, но сега е топличко :) и т.н.
Та сега по темата с кухнята. Малко сме скарани с чертането и не знаем общо взето от къде да започнем. Моля за съвети за разкроя на шкафчета и дали въобще е възможно изпълнението по прикачените "скици".
На скиците се виждат размерите на помещението и самата идея как искаме да изглежда кухнята. Но със сигурност ще има нещо, което сме изпуснали. Отворени сме за идеи/ предложения :)
 

Прикачени файлове

  • IMG_20181211_174930.jpg
    IMG_20181211_174930.jpg
    1 MB · Прегледи: 94
  • IMG_20181211_174938.jpg
    IMG_20181211_174938.jpg
    1.2 MB · Прегледи: 80
  • IMG_20181211_174946.jpg
    IMG_20181211_174946.jpg
    1.1 MB · Прегледи: 74
  • IMG_20181211_174956.jpg
    IMG_20181211_174956.jpg
    1.2 MB · Прегледи: 86
  • IMG_20181230_131533.jpg
    IMG_20181230_131533.jpg
    1 MB · Прегледи: 108
  • кухня ММ.png
    кухня ММ.png
    34.8 KB · Прегледи: 112
Здравейте и успех със начинанието. Не става ясно къде ще е фурната , защо плота над съдомиялната е прекъснат?Какво е разстоянието под прозорците?
 
Да и мен ме дразни този прекъснат плот. Ако подпрозоречната височина е 90см, ще може да не се прекъсва плота, а съдомиялнятя е е под него.
 
Печката и хладилникът също са свободно стоящи и ще се намират до двойния шкаф с чекмедже. Височината от пода до прозорците е 87см и за това трябва да е прекъснат плотта.
 
Щтом под прозореца е 870мм може да сложите вградена съдомиялна тя е висока 820мм плюс 40мм плот 860мм няма смисъл да прекъсвате плота
 
Уредите са налични и почти нови, не можем сега да ги сменяме с такива за вграждане. Проблема идва от там че като монтираха дограмата не вдигнаха прозореца плътно до горе и сега трябва да се напасваме.
Явно освен плота :) всичко друго добре сме си го измислили :)

Имаме няколко въпроса по конструктивната част.
Съдомиялната е 600мм - достатъчно ли по един см от страна или трябва да оставим повече?
Как да си сметнем чекмеджетата и техните чела ? Колко фуга се оставя стандартно ?
Ъгловото шкафче ще стане ли с тия размери да се направи и има ли някакви особености за вратичките им какъв тип панти трябва да се сложат там?
Четохме много за програмата Про 100 но не можем да се оправим с нея и да видим как ще изглежда в 3Д като цвят сме се спрели да е гланц Антрацид.
 
Пробвай с тази програма
 
Здравейте! Това, което сте направили до тук е много добре.
В левия ъгъл искате да има ъглов шкаф, доколкото се вижда от скицата. Не ви го препоръчвам. По-добре да е глух шкаф, а към шкафа с чекмедже и врати да прибавите още една част. В десния ъгъл ще имате непълно отваряне на вратата заради радиатора. Ако сте си избрали гланц антрацит(скъп предпорагам!?) с него се правят само вратите, челатаq лява крайна страница и глухата врата на глухия шкаф. Всичко останало от по-евтино ПДЧ.
За челата - от ляво и дясно минус 2 мм и минус дебелината на канта 2 бр, също и от горе и от долу на чекмеджето. Между чекмеджетата трябва да има разстояние 4 мм. Под плота и под най-долното чекмедже се оставят по 2 мм.
И един евентуален вариант на кухнята Ви. Весела Нова Година и успех!
 
Последна промяна:
Печката и хладилникът също са свободно стоящи и ще се намират до двойния шкаф с чекмедже. Височината от пода до прозорците е 87см и за това трябва да е прекъснат плотта.
На някой миялни и перални капака може да се сваля и ще влезе под плота
Трябва да сте регистриран за виждате видеоклиповете
 
Естествено по-добрия вариант е кухня с цял непрекъснат плот, но ще изисква закупуване на плот и половина или ако има от същия парче, което да свърши работа
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Монтажът на такава кухня иска предварително много добро измерване на помещението - ъгли, височини, дължини, ниво на пода. Винаги има по нещо, което не е в норма и монтажа "бяга" много здраво. Изработването на шкафовете е лека работа, по-важно е какви размери ще се дадат особено при кухня от стена до стена. В случая глухият шкаф в ляво задължително трябва да е с 20 мм по-къс, а в дясно да има завършваща бленда. Така се подсигурявате за изненади. Ако плота дойде дълъг или под ъгъл се реже на място, но с по-добре пресметнати неща може и да не се наложи.
Имате оставени 20 мм за съдомиялната и те до някъде ще ви застраховат.
За размерите на вратите и чекмеджетата още веднъж:
Отляво и от дясно се оставя фуга по 2 мм от размера по широчина. Изваждат се и 2 бр. кантове и получавате размера за разкрояване по широчина.
От горе и от долния край на шкафа в повечето случаи също се оставят фуги по 2мм и премахвате също 2 бр. кантове и получавате размера за разкрояване по височина.
Между две чекмеджета по широчина и по височина, също и между чекмедже и врата, също и между две врати по широчина и височина се оставя по 4 мм, не по-малко, за да могат свободно да се отварят и затварят. Иначе ще се блъскат едно в друго.
Пример за шкафчето от ляво В=730, Н=740 при плот 30 мм, крака 100 мм и кант 2 мм
Вратите трябва да с размери Н=568 мм, В=357 мм - 2 бр. и чекмедже с Н=156 мм и В=722 мм за разкрояване
Прави се задължителна проверка дали излиза общия размер по широчина и височина на съответния шкаф
По широчина В - за чекмеджетата - 2 мм фуга + кант 2 мм + 357 мм + кант 2 мм + фуга 4 мм + 2 мм кант + 357 мм + 2 мм кант + 2 мм фуга =730 мм
По височина Н - 2 мм фуга + 2 мм кант + 156 мм + 2 мм кант + 4 мм фуга + 2 мм кант + 568 мм + 2мм кант + 2 мм фуга = 740 мм
При разкроявнето на ПДЧ без текстура детайлите могат да се завъртат и плочите се разкрояват с по-висок рандеман, но това не винаги е на "око" по квадратура. За по-добра яснота се използва програма за разкрояване, в която се вкарват размера на плочата от съответния декор, размерите без кантовете на детайлите, определя се с какъв трион и какво обрязване и програмата изчислява и показва графически колко плочи ПДЧ са необходими. При необходимост детайлите могат да се обръщат с размерите си, но само при едноцветни декори. Някои правят дъна и рафтове с обратна текстура, както и вътрешни страници, твърди гърбове, но това не е за предпочитане.
Канта на врати и чекмеджета трябва да е 2 мм. На страниците, дъна и рафтове 0,5 мм, 0,8 мм или 1,0 мм за съответния декор. При неговото изчисляване се прибавя на всяка дължина надмерка 40 мм - от двата края по 20 мм. За една врата(чекмедже) надмерката е 160 мм и към цялото количество трябва да имате и резерв плюс 1 или 2 мм, защото кантирането не винаги излиза точно на машината и да не поръчвате втори кант. Т.е. докато не остане, не стига.
Всичко това ще Ви е трудно да го направите, ако нямате опит и не сте се занимавали с подобен род дейност. Така, че по-добре да намерите професионалист, който да поеме нещата и отговорността. Иначе рискувате да объркате нещата и да давате излишни пари за повторно оправяне, нещо което ще бъде много неприятно. Както казва и поговорката: "Едно кило брашно да имаш, дай го на хлебаря да ти замеси хляб!"
Помислете и решавайте! Желая ви успех!
 
Back
Горе