• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Пуш бутон и големина на вратите

  • Автор на темата darvenia
  • Започната на

darvenia

Редовни
Регистриран
21/6/21
Постове
42
Резултат от реакция
19
Местоположение
Варна
Здравейте. Не съм сигурен къде точно е мястото на темата, затова реших да я пусна тук просто, защото сам реших да си направя кухнята. Засега само до кухненските шкафове стигнах и се оказа, че без опит не е чак толкова лесно колкото изглежда. Единия шкаф го направих с 2 вратички по 40см и дръжки, обаче другите ми 2 шкафа са по 60см и се чудя ако тръгна да я дърпам тая вратичка 84см висока и 60см широка .....тая ширина дали е нормална и дали не излиза твърде напред и чисто практично да се явява неудобна?! Понеже не знам дали обяснявам добре съм слошил снимка как ми е вече направения и монтиран шкаф дето е по-голям и съм разделил вратичките на 2х40см ширина, обаче тия дето са 60см ширина се чудя дали да не ги върна да ми ги нарежат и да станат 2х30см, което пък не знам дали не е твърде малко и не мога да преценя как нещата ще изглеждат по-добре и ще са по-удобни! Това ми е нещо като първи въпрос, а вторият е тоя с пуш бутоните - почти се бях решил да слагам такива, обаче пуш бутона, за да може да се натисне напред май ще му трябват 2-3мм и се замислих, че вероятно вратичката ще стърчи напред и няма да се прибира плътно до шкафа. И след като вече единия шкаф съм го направил с дръжки , вероятно няма да изглежда добре визуално ако вратичките на другите 2 шкафа ми стърчат напред. Обаче дали е така или не е така?! Щото сигурно пропускам нещо понеже ако пък стърчат вратичките напред - това не дразни ли хората и защо изобщо се монтират тия пуш бутони специално???? Дано някой ме е разбрал какво питам и да може да ми отговори тук до 2-3 дни, че се чудя и аз дали да оставя 60см вратичките и да сложа пуш бутони или да режа на 2х30см и да сложа дръжки :) Благодаря!
 

Прикачени файлове

  • Photo0040.jpg
    Photo0040.jpg
    130.1 KB · Прегледи: 21
Здравейте: darvenia.
Шкаф с ширина 600мм е напълно нормален. Разбира се ,че може да е и с две врати. Броя на вратите е въпрос на дизайн и пространственост. Дали е удобно с една или две врати, би трябвало да прецени ползвателя спрямо помещението.
Що се отнася за пуш-бутон, също е въпрос на дизайн и предпочитания на ползвателя. Разстоянието между шкаф с пуш и без пуш се компенсира от пантите , като се изтеглят на вън до желаното положение. В срещуположния край можете да поставите силиконов буфер, за да компенсирате и там разстоянието евентуално.
 
Благодаря много за отговора! Това със силикона и нагласянето на пантите обяснява нещата, трябва да експериментирам и да помисля допълнително. Може да се върна тогава на първия си вариант с цяла врата 60см и пуш бутон :) Стори ми се интересно по средата да има дръжки, а от двете страни без дръжки. Но все още се чудя дали това дето изкочи от пуш бутона няма да ме дразни ..въпреки че вероятно се свиква и няма да му обърна внимание, а сега докато много го мисля и се втренчвам и му обръщам внимание си мисля, че може да ме дразни. Пък освен като ме дразни тогава да преправям нещата.

Обаче сега щом може да се върна на пуш бутона се сещам за още 2 въпроса. Дали ако монтирам пуш бутона на 24см височина преди първия рафт, това ще бъде някакъв проблем да работи добре ако вратата я натискам долу в ниското, а не където се намира самия пуш бутон по-горе ??? Или трябва да го монтирам долу, където ще натискам??

А другото дето искам да питам е това, понеже ако нещо не ми допадне може да преправя на 2 врати с дръжки и да махна пуш бутона - понеже гледах има видове със залепващ магнит, дали може да се махне и как? Лично на мен в главата ми е вариант да топля със сешоара да се размекне лепилото и да чегъркам с шпатула, за да падне магнита и после с ацетон или спирт да изтъркам, но дали ще се получи така или само теоретично ми звучи добре?!

И последен въпрос дето ми хрумна сега - понеже има специални панти с обратна пружина за пуш отварянето, те доколко избутват вратата? В смисъл такъв ако бутна пуша и после тръгва ли вратата с тия панти да отскача на 90 градуса? Или примерно отваря вратата с 15 см и вече ръчно доотваряш?! Понеже аз лично не искам пантата да тръгва сама да ми се отваря докрай, че да трябва аз да я спирам. И ако пуш пантата сама напира да се отваря докрай, дали не е по-добре да сложа някаква обикновена панта въпреки наличието на пуш отваряне?! :)

Извинявам се, че станаха много въпросите.
 
Пластината се отлепя лесно с макетно ножче. Пуша действа като отхвърля пантата както каза приблизително 150мм. Лошото на пуша е ,че не може да има плавно затваряне, което за мен е по важната част. Аз лично избягвам пуш-бутона.
 
ами ....аз като каза, че е нормално такава врата широка 60см и реших да го оставя така по 60см да ги оставя вратите на шкафовете и да сложа панти ..ама моите панти дето си харесах бяха на роси... с малък ъгъл на затваряне (плавно) ....интересното е, че няколко часа тая вечер се мъчих с тия панти да ги наглася като хората, но явно нещо съм оплескал нещата :) или съм пробил дупките по-навътре може би ...или пък положението на самите панти не е било както трябва като съм тръгвал да дупча ...или самите панти не работят добре с по-тежки врати, или от всичко това по малко :) накрая намерих едни самет с плавно затваряне ама без малък ъгъл на затваряне ...с тях поне се затварят пантите и горе-долу се нагласиха нещата ...ама аз се надявах да станат перфектни честно казано, а сега май ще е много компромисно... че на едната врата пробих дупка и за трета панта помислих си, че може това да прави проблема и да накланя тежестта на вратата пантите и съответно не може да се центрира и затвори вратата ...ама после със самета се затвори някак си... накрая засега поне реших да оставя компромисни нещата преди да съм оплескал съвсем всичко :) тъпото е, че часове въртях и суках и не разбрах къде е точно проблема... тъкмо бях щастлив, че взех накрая решение и ще приключа тая вечер с кухненските шкафове и ще минавам напред ама винаги нещо ще се обърка.. сега взех да се колебая и напред какви панти да вземам и дали в пантите е проблема или в мен, сигурно е в мен де.. ама чудно какво не нагласям както трябва.... слагам си пантата на вратата, допирам до шкафа, маркирам с шилото, пробивам малко дупките, гледам пантите да са на средно положение и размествам там настройките и може от това да идва проблема... интересното е, че другия шкаф 80 см с 2 вратички по 40см и там нещата бяха трудни за настройване ама се нагласиха накрая за 20-на минути напред назад ...а тия как ли не ги бутах тия панти на роси и не можаха да се оправят ...и тия саметските пак казвам са малко на кантар ...затварят ама много плахо някак си, имам чувството, че някой път може да решат да не се приберат до края... големи главоболия с нещо супер елементарно на пръв поглед :))) а най-лошото е, че се бях настроил на бързо да слагам пантите и да закачам ..и оттам още повече се изнервих :))) както и да е.. дано другите хора наоколо нямат чак такива проблеми и така
 
Да проблема ви е ,че като бележите с шилото след което трябва да измерите дупката да е от канта на 37мм. Трябва да издърпвате вратичките от пантата на пред за да не опират в страницата. Най лесно се прави този реглаж, като разхлабите винта, първия от към пластината който държи пантата. Разхлабвате и на двете панти. Отваряте вратата до крайно положение, с не голям натиск. Задържате в това положение и завивате винта. Разбирасе и на двете панти. Най лесно ще се ориентирате, като натискате от горния или от долния край вратата на затворено положение, трябва да не хлопа. Ако хлопа от някой край би трябвало да се издърпа от срещуположния.
 
Последна промяна:
Благодаря за помощта! :) Снощи до 4-5 пак въртях и суках пантите, че много се ядосах и трябваше да ги довърша по един или друг начин. Саметските панти дето реших да сложа не ги бях тормозил чак толкова и взе, че се получиха нещата както казах да ги дръпна повече от шкафа. Не знам преди това що бях решил, че не може повече може би щото толкова ги мъчих тия на Роси, че Саметските са ме оставили и те с някакво грешно впечатление за себе си. След като ми писа се амбицирах пак да ги тормозя пантите и стана горе-долу добре. В смисъл не е перфектно пак всичко както ми се иска, но определено има някакъв по-добър вид и пантите по-добре се затварят накрая се чува някакъв звук. Може би малко имам да регулирам и окачвачите на шините за някой и друг милиметър, обаче това ще стане след като сложа някакво осветление. Което и него много се чудя какво да бъде понеже видях едни лед пръчки направо готови за закачане, или пък да си поиграя да сложа лед ленти ...единственото дето ме тормози сега е как да направя кабелите възможно най-малко видими, но май няма как трябва да преминават през шкафа кабелите по един или друг начин. Понеже 5 см ми застъпват плочките, за да изравнят шината. Или трябва да жертвам част от единия рафт за кабеляци и подобни ама се чудя дали си заслужава и дали не е по-добре всичко да минава отзад някак си доколкото е възможно. То като цяло тая работа с монтирането на лампи ми е много Х, в смисъл някои хора гледам луни даже закачат ама се чудя къде се крият тия кабели да стане като скрит монтаж. Аз чак до там не съм амбициран или може би щото си мисля, че кабелите ще ми минават през всички рафтове и като отворя шкафа ще ме дразнят кабелите, но нещата са интересни като цяло с това осветление и многото напоследък варианти за разлика от едно време.

Ако те дразни, че говоря на "ти" може да кажеш да пиша на "вие" между другото, просто ми е малко странно някак си на "вие" на мен поне като пиша онлайн. Искам да питам аз за горе го реших проблема с дръжки, но под плота като тръгна да правя нещата уж за там повече съм се нахъсал да бъде пуш всичко ама това, че съм се нахъсал не значи, че така ще го направя. Затова се чудя според теб има ли нещо дразнещо в пуш водачите за чекмеджета или и тях ги избягваш по някакви причини?

Между другото имаш ли представа дали пуш бутоните специално трябва да ги натискаш около бутоните, за да сработят ..или може и на 15-20см и пак си работят?!
 
Пуш за чекмеджета е удачно зависи на коя фирма. Хетич има система хем да е пуш, хем може да си го отваряш и с ръка. Мисля ,че и Блум пуснаха подобен модел. В същото време има и плавно затваряне. Самет също не е лош вариант. Мисля , че единствено на Блум трябват най малко милиметра за задействане на пуша за отваряне на чекмеджето. Пуша за врати е удачно, да е на страницата или около дъно или тарга въобще около зоната за отваряне 150-200мм. не че и по далеч ще е проблем за момента ,но за в бъдеще ще се прояви. На лед лентата, кабела се пуска покрай шкафа който е до стена или между хладилник или колона. Поставя се за по лесен монтаж профил ъглов за лед осветление . Прорязваме с флекс профила там където ще минава кабела но само от задния край, за да запазим целостта на клипса за прозрачната капачка .Пробива се стенния панел с ф8мм бургия за да минат кабелите и се запояват на лентата. Трафа е препоръчително да е над шкафовете.
 
Благодаря ти много! Ще се върна да препрочета темата като избирам вече реално марката и точния вид на водачите. Понеже първо трябва да реша как точно да си проектирам под плота какво ще бъде. Понеже идеята ми беше първо да видя дали ще се справя с шкафовете да ги направя като съм без опит. С тях се справих и затова реших да се пробвам и с по-сложната част, плота и под него да направя.

В момента ми е по-належащо осветлението понеже реално шкафовете са готови, така че в момента мога да монтирам нещо да свети. Една продавачка малко ме разколеба с лед лентите като ми каза, че сигурно на 2 години ще ги сменям ако избера тях да взема. Ама пък разпояване и запояване на 2 години не е чак такъв проблем. Мислех да сложа обаче сензорен бутон за включване и изключване, но докато гледах онлайн и ми направи впечатление, че пише примерно 30 вата енергия, че хаби и се замислих, че то вероятно работи през цялото време и тия 30 вата х 24 става над 700в на денонощие х30 става около 20киловата само за тая изгъзица и си викам не съм го закъсал чак толкова, мога да си го включвам и на ръка осветлението и да не ме мързи толкова и да тръгвам да правя всичко дето видя. Ама прав ли съм за това хабене на ток ...или тия 30 вата се ползват само като ръката ми минава покрай сензора, а през другото време стои на някакви минимални ватове?!? от друга страна ако сложа такъв бутон, кабела вече трудно ще се скрие, или ще се вижда отгоре в шкафа, или отдолу съвсем видно.... също така това за над шкафа да се сложи трафа взех да си го мисля чак от няколко дни, което ме накара да се замисля как може да съм толкова тъп и изобщо да не се сетя по-рано.... щото откак си мисля кухнята, шкафовете и т.н. в главата ми все беше да го слагам тоя траф на първия рафт и да го скрия като го обвия с ПДЧ и реално да открадна някаква част от първия рафт, което е тотална глупост ...после преди седмица докато взех да сглобявам шкафовете се замислих, че може да го кача на последния рафт и оттам да спусна кабелите понеже не им пречи да са по-дълги и да си минават покрай стената особено в моя случай дето съм с шина и окачвачи и има място като изключим долните 5см дето застъпва в плочките....... и чак от 2-3 дни се замислих, че реално аз имам място отгоре на шкафа и както и ти сега казваш се препоръчва там да се сложи трафа ....ама мен реално още ме измъчват 2 въпроса ако реално го поставя там трафа... първо - няма ли да му стане нещо ако се покрие с прах?! и второ - не свети ли това нещо като е там горе?! или няма какво да свети по трафовете и не им пречи особено ако се прашат и няма да стане някое късо или да блокира системата?! Това са ми питанките са светенето :)

Сега се връщам на шкафовете и чекмеджетата понеже трябва да проектирам кухнята, а пък малко ме притеснява това, че както казах не съм опитен и не съм сигурен в някои неща. Въпроса ми е дали всички телескопични водачи изискват еднакво разстояние между страниците и самия шкаф или това зависи според модела и марката?! И втория въпрос - колко евентуално е това разстояние и колко е твърде много или твърде малко?! Т.е. имам предвид ...да речем страниците са на разстояние 600мм една от друга ....от двете страни слагам телескопични водачи и мисля, че трябва да приспадна по 13мм от двете страни ако не бъркам.... и така ширината на самия шкаф между страниците излиза, че остава 600-26=574мм, нали така?! Само дето тия 13мм са примерни понеже май нещо такова запомних докато разглеждах из нета, но пък ако случайно нещо се обърка и има 1мм разлика при рязането или нещо и стане 12 или 14мм това проблем ли е?! Затова питам кое е средното отстъпление, което важи за всички водачи телескопични ако има такова и не се различава ...и колко са възможните разлики?! примерно от 12 до 14мм ли може да бъде, за да станат нещата и при такъв случай да си избера средата на 13 като поръчвам.... Налага се да съм точен в сметките, защото нямам машини и големи възможности за преправяне и може да ми се наложи нови плоскости да се охарча ако объркам нещо, затова може би съм малко досаден и по-трудно вземам решение, че ако объркам става малко кофти :) А ако не са на всички водачи еднакви размерите на отстъпление явно ще трябва да избирам от по-рано точните водачи дето ще използвам, за да знам колко да оставя...

Иначе нямам стенен панел, а плочки на стената и шкафовете ги застъпват на 5см, затова с бургията не ми се иска да пробивам дупка за кабелите, че току-виж съм сцепил или разлепил плочките и да си усложня живота предвид, че достатъчно неща съм се захванал дето нямам опит и ми трябва доста повече време да взема решение и да ги направя, че само още проблеми ми трябват :) Ама все ще измисля нещо дето да не ме дразни, а това дето каза да резна отзад профила за лед лентата май никога нямаше да се сетя и това почти съм сигурен, че ще го направя като реша точно откъде и как ще минават кабелите :))) Само понеже пак станаха много неща ако може да кажеш тоя траф горе дали трябва да му измислям някаква кутия против запрашаване и светене ако има проблеми с тия неща...
 
Сензора е най добре да бъде на 220V. Целта е да изключва трафа, за да не е под напрежение. Трафа е добре да диша. Лед лентата не е вярно ,че изкарва 2години. Алуминиевия профил за лед лента играе ролята на радиатор за охлаждане, което води до дълга експлоатация. Телескопичните водачи е правилно както сте го сметнали 26мм , но бих ви препоръчал водачи за вграждане на блум тандем-19мм. или на хетич комбинирания който става и за вграждане и за обикновена кутия на чекмеджето. Не е нужно да дупчите плочките може и ъгъла на шкафа:)
 
Последна промяна:
Back
Горе