• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Турция - почивки, екскурзии, шопинг

goroberto

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
31/3/12
Постове
3,588
Резултат от реакция
1,000
Местоположение
София
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Нашата южна съседка е основна дестинация на българина за екскурзии до Истанбул например, почивки по дългата турска ивица от Средиземно море и
за шопинг, най вече в Одрин и Истанбул.Предлагам тука да споделяме всичко, което ни направи впечатление за екскурзии, почивки, шопинг и др в Турция.
 
Парична единица Турска лира
1 Турска лира =0,296439689 Български лева в момента

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Речник на най често употребявани думи и изрази
бир - 1
ики - 2
юч - 3
дорт - 4
беш - 5......
он - 10
ирми - 20
баян - жена
бей - мъж
чок - много
зор=зор
рюзгяр - вятър
ода - стая
ото - кола
мараба - здравей
уста - майстор
су - вода
екмек - хляб
тешекюр - благодаря
адет - брой, бройка
баба - баща
бесин - храна, ядене
дундурма - сладолед
чадър - палатка
демек - казвам, значи, тоест
диккат - внимание
аир - не
евет - да
аркадаш - приятел

гюнайдън = добро утро
иий гюнлер = добър ден
иий акшамлар = добър вечер (и за добър вечер и за довиждане)
иий геледжер = лека нощ

гюн = ден
сабах = сутрин

бардак = чаша

пазартеси = понеделник
салъ (salı) = вторник
чаршамба (çarşamba) = сряда
першембе (perşembe) = четвъртък
джума (cuma) = петък
джумартеси = събота
пазар = неделя

кузу = коза, овца
дооал (doğal) = крава
аслан = лъв
балък (balık) = риба
таук (tavuk) = пиле ("V"-то не се изговаря)

 
Последна промяна:
Много ми харесва и пия турски чай, който гледаме ежедневно в турските сериали.Не само е приятен на вкус, но и много полезен. В Турция той се сервира по всяка време- след закуска, обед и вечеря. Ето как да си приготвите истински турски чай вкъщи:
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Нужен е чайник на два "етажа" или два чайника един върху друг. Турският чай е черен чай. Запарва се, целта е да се образува "концентрат", който при сервиране се разрежда. В долния чайник се налива вода. В горния чайник се слагат около 5 с.л. турски чай (продава се в голми пакети в България и в чужбина). Поставят се един върху друг и се оставят на среден огън.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

5 минути след като водата в долния чайник започне да кипи двата чайника се отстраняват от котлона. Изчаква се една минута (целта е процесите на кипене в долният чайник да са спрели).
В горният чайник се сипва вода от долният чайник, количество - да покрие с 1-2 пръста чая визуално. Слагат се един върху друг и се поставят отново на котлона. Котлона се намаля. Запарват се около 15-20 минути.
Има различни видове черен чай, Турция е един от най големите производители на чай в света.Най популярния черен чай, който може да купите от всеки бил от фирмата Чайкур туристически чай.Има и други видове черен и въобще всякакъв чай, но това бил техния чай.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Бил съм няколко пъти в Истанбул и Одрин на екскурзии и шопинг, също и на почивки с автобус и самолет в Турция в различни курорти.
Наскоро се върнах от почивка в Алания, хотел
Самолетна 7 дневна програма от тез тур, цена за ултраолинклусив и самолетни билети 1000 лв на човек от 27 май бях там.
Полет до Анталия 1 час и 20 мин, от Анталия до хотел още 1 час с автобус и съм в хотела.Автобусните екскурзии са над 12 часа за най кратките дестинации, а за тези крайните до Алания например и 20 часа, което е убийствено.Собствен транспорт не съм ходил, турците много не спазват правилата за движение, единствено светофара ги спира :)
Хотел е уж 5 звезди, но реално са по малко.Намира се на стотина км от летището в Анталия, малко преди Алания.Намира се в град Конаклъ, наблизо има пазари, нощни клубове, транспорт с бусчета до Алания и Анталия.Основна група туристи - руснаци около 70 %
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Има няколко корпуса , 5-6 басейна външни, толкова барове, пързалки, сцена, фитнес, алакарт ресторанти, фитнес, футболно и волейболни игрища.Плажа е широк, малко повече каменист отколкото ми харесва, много бързо става дълбок и въобще плажа не е от най хубавите.
Хранене - ултраолинклусив, турски питиета - алкохол, безалкохолни и коктейли безплатно.Ядене бол, скара - печено месо, пържени картофи, няколко вида манджи, салати много, сирена също, сладкиши в изобилие като почнеш от торти и тулумби и всякакви сладости.Единствено плодовете бяха малко, можи би заради началото на сезона - ябълки 2 вида, зелени кайсии все още, дини и пъпеши,круши.Нямаше грозде, череши, праскови,банани.Но от яденето съм много доволен, изключително доволен.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Почти целия персонал говореше руски, температурите бяха над 30 градуса и трудно се дишаше.
някой ако има въпроси да пита .
 
Последна промяна:
Много хора си купуват лекарства от Турция заради по доброто качество, по ниски цени и по голямо разнообразие.Не успях да купя поръчан ми антибиотик без рецепта, така че го имайте впредвид! може да видите сайта на турските лекарства и некви цени, за да може да намерите аналози на това, което търсите.Аптека е eczane
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Добре,аз щях да отварям тема за Турция,но вече я има,благодаря за което.Ами аз се насочих за Фетие и по-точно за Олюдениз(ако така се пише).Почивката ще е в началото на септември с кола.Първо ще вадя паспорти,после ще трябва наша винетка,на Малко Търново се пресича границата(не знам дали трябва винетка или само с тоол такса).После е ферибота(някаква такса също има).Има всякакви хотели със или без храна.Път около 15 часа и около 1200 км.Обмен около 800лв=2400 лири и някой друг лев в дебитна карта.Почивката е за 6 дни.Ще изчакам калкулацията от вече почиващите в Турция.
 
Back
Горе