• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Точките и смисъла им

  • Автор на темата code
  • Започната на

code

Редовни
Регистриран
14/3/16
Постове
32
Резултат от реакция
17
Местоположение
Някъде
Точките в момента са в пряка зависимост от броя на мненията, което в някакъв смисъл е безсмислено. Затова предлагам да се обмисли някаква по-добра система, която да се базира на повече характеристики при даването на точките.
1. Хубаво е точките да се дават за всяка тема. За да не се получи огромно число, то по-добре ще е, ако вместо точки имаме някакво реално число (такова с 3 цифри, след десетичната запетая). И също така вече ще е нормално вместо "Точки:" да използваме друг термин, кано "Стойност:" например.
2. Хубаво е точките да стимулират посещаемостта на форума. В интернет се получават следното нещо. Ако в един форум влизат малко хора и съответно се създават малко теми за кратък период от време, тогава редовните посетители изчезват от форума. Това може да убие форума и обикновено точна така се случва. Затова трябва количеството точки, които се дават когато има малко теми да е доста по-голямо, отколкото когато това се случва при активно посещение и писане във форума.
По отношение на тази точка 2 може дори да се настрои така наречения alert, който да информира потребителя, когато стойността зарада слаба активност се повиши. Информирането ще стане чрез съобщение по email, като самият потребител ще настройва при каква стойност и дали изобщо да бъде информиран. Друго нещо, свързано със стойността за активност на форума е, че този параметър трябва да е добре видим някъде във форума.
3. Дължината на постовете трябва да е от значение. Така ако напишеш едно изречение и една страница - не трябва да се третира еднакво. Дължината на темата която пускаш трябва да ти дава допълнителни точки, но само докато се достигне определена дължина (т. е. ще има ограничения за максимално даваните точки от една тема).
4. Точките трябва все пак да служат за нещо, за да си мотивиран да ги събираш! Аз дадох едно предложение в друга тема, но ще го доразвия в текста по-долу.

Това за което трябва да служат точките е така нареченото начисляване на награди. Идеята се състои в това, че когато събереш определен брой точки, то ще можеш да ги похарчиш срещу определен вид дейност свързана с мебелистиката. Ето и примери за награди: "изработката на сглобка лястовича опашка", "рендосване на дъска", "рязане на банциг", "необработена дъска с някаква малки размери".
При наградите основното нещо е терминът "начислени". Когато ги спечелиш, то няма да има някакъв човек, който да е длъжен да ти ги предостави. Ще чакаш някой от форума да ти предложи да ги осъществи (безплатно, разбира се). Този, който ти ги реализира ще получава съответно бонуси от тип "помощна колегиална дейност". Просто под профила му ще се вижда с какъв вид услуга е помогнал и в какво количество. Тези параметри могат да са от значение, примерно когато правиш поръчка. За някои хора, които поръчват ще има разлика, дали си правил услуги на мебелисти (или не съвсем такива) или не си правил. Така при сходни цени на изделия ти ще имаш предимство, заради това, че си помагал.
Описаната по-горе принцип е хубав и с това, че ако стойността е получена предимно чрез писането на безсмислени съобщения, тогава може би няма да намериш някой, който да ти "изплати", т. е. реализира наградата. Така ще се стимулира не само да събираш точки, но и да стараеш това което пишеш, питаш и коментираш да е полезно за самия форум, а да не представлява празни приказки, които по-скоро дразнят!
 
Back
Горе