• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Направа на дървен навес

goroberto

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
31/3/12
Постове
3,597
Резултат от реакция
1,010
Местоположение
София
здравейте,
искам да попитам за конструкция на дървен навес с площ 4х8 м
какви колони да използвам, през какво разстояние и въобще ще съм благодарен на всякакви чертежи
на такъв навес. смятам отгоре да сложа битумни керемиди, ама конструкцията не ми е ясна.
 
Първо трябва да излееш стъпки за колоните с височина 10/15 см., за да не се мокрят при отичане на водата след дъжд. За колони може да използваш греди 12/12 см. Самите колони може да са на разстояние 4 м. една от друга, а може и на по-често. При 4 метрово разтояние на колоните, хоризонталните греди трябва да са 12/14 см. Ребрата при дължина 4 м. трябва да са 6/12 см., ако няма отдолу подпори. Върху ребрата се кове ламперия. Принципно трябва да следваш конструкцията на снимката, ако е с два ската.
 

Прикачени файлове

  • RoofFrame.jpg
    RoofFrame.jpg
    18.9 KB · Прегледи: 474
благодаря за отговора
а какво би казал за тия 2 конструкции?

и двускатна

по принцип смятам двускатна да се прави, но се чудя при тия размери 4х8 м дали ще издържат на натоварването - особено зимата снега. ъгъла на покрива е 20 градуса и ще се опитам на моята двускатна конструкция да направя твоята покривна конструкция, ама много дебел материал трябва...
какво мислиш за моите наченки?
 
На двускатния и едноскатния тези парчета дето съм ги отбелязал са излишни. Трябва да се пуснат ребра през 50/60 см., които да са 6/12 см.
Затова се слага по дебел материал, за да издържа натоварването от снега.
 

Прикачени файлове

  • c49631669e0e1.jpg
    c49631669e0e1.jpg
    50.9 KB · Прегледи: 270
  • a85ac24111f62.jpg
    a85ac24111f62.jpg
    56.7 KB · Прегледи: 301
имаш предвид на покрива и при клещите вместо тези дето си ги отбелязал да сложа през 60 см 6х12 см ребра? т.е. там ще станат повече и по нагъсто ребрата?
питам защото се чудя следното - да ги правя като цели ферми които са широки 4 м и да сложа фермите например през 2 м? като разстояния добре ли са?
или по добре да си се правят отделно - първо колоните, по тях после се коват клещите, самия скат на покрива, после се оребрява през 60 см, после отгоре му се кове да кажем ОСБ плоча и върху нея битумни керемиди?
 
С фермите допълнително се усложнява конструкцията. По-добре според мен ще е първо колоните, после хоризонталните греди отгоре, следват поповете в средата и средната греда най-отгоре и върху тях ребрата и т.н.
 
eто скицата с колоните и покрив като на твоята снимка

колоните са 120х120, хоризонталните са 120х140, а отгоре ребрата са 60х120. ширината на навеса е 4 м, като колоните съм ги поставил на по 400 мм навътре.по дължина между колоните разстоянието е 2000, на скицата е 2500 че не ми се занимаваше да го коригирам.също и детайлите един към друг не ми се занимаваше да ги направя с необходимия ъгъл.
не трябва ли да има и допълнителни опори - с тъмно синьо например съм отбелязал няколко от допълнителните опори под хоризонталните греди?
отгоре ще се слага или сачак или както съм го дал OSB плоча, която ще се хваща за ребрата..
какво ти е мнението за скицата?
 
Върху колоните трябва да лягат хоризонталните греди където се снаждат и и от тях тръгва гредата за фермата. Самите ферми не трябва да съществуват в този си вид, а да имат долна греда в средата поп и горна греда, която минава по дължината на конструкцията и върху нея да легнат ребрата. Допълнителните подпори, които си отбелязал със синьо трябва да се поставят, за да се опаянти конструкцията. Става малко объкано с тези обяснения.
 
Колега goroberto, с коя програма чертаеш тези дървени конструкции?
 
програмата е bCAD и позволява да се правят ъгли, профили и профилни конструкции. аз обаче не съм се задълбочил да отразявам всеки детайл от навеса както трябва. препоръчвам програмата на всички, които работят с масив. за корпусна мебел обаче не е толкова удобна колкото базис.
а относно навеса - още някакви идеи за навеса, разстоянията между колоните?
 
  • Харесва ми
Реакции: Gary
Back
Горе