• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Навес над каравана

dimo dimov

Потребители
Регистриран
5/1/18
Постове
12
Резултат от реакция
14
Местоположение
Sofia
Здравейте, добри хора! Като се представях след регистрацията, споменах, че стационирах една каравана близо до София. Тази година съм си поставил за цел да се изгради един дървен навес над нея. Тя да остане под единия скат, а другият да покрие и по-широко разстояние, примерно 5 на 5 метра. Идеята е под тази площ да се оформи веранда, която някога да се затвори. Горе долу общата площ на навеса ще отиде над 60 кв.м. Изчетох темите, разбрах някои неща /бетонирането на стъпките например/, но като цяло се затруднявам дори да си изчисля материала /необходимите кубици по вид и съответно цена. Гредите /колко дебели трябва да са/нямало нужда да съхнат, но дъските или талпите за ребра препоръчвате да се вземат 6-7 месеца предварително, тоест сега или другия месец/. Прочетох, че разстоянието между подпорните греди е максимум 4 метра, че ребрата се поставят през 50-60 см и горе-долу това е. Истината е, че не съм убеден дали това пространство 5 на 5 може да се покрие без подпори в центъра, което ще обезсмисли идеята. /Може би успоредните на караваната ще трябва да са метални/ Покритието си го представям с ОСБ и битумни изделия – керемиди или листове. Общо взето изискванията са две – да е здраво – трябва да издържа зимата на сняг /на 1300 м. н. в./ и да е независима от караваната конструкция, самото фургонче е крехко да носи каквото и да е, още повече, че не е стационирано върху плоча, а върху няколко бордюра и джанти/това на снимките си е изолация/. Размерите му са 9-5 м дължина; 3 м. ширина и около 2.5 м. височина. Билото на навеса може да е метър над покрива на караваната, ако по този не нарушавам някакво правило за наклона Апропо, четох някъде в темите, че изготвянето на проект се заплаща. Каква е цената на тази услуга? Извинявам се и за компютърната и математическа неграмотност, но само това успях да спретна върху снимката. Дано да става ясна идеята или поне да ви стане ясно какво да попитате. Като инструменти разполагам с електрическа резачка за дърва, ъглошлайф 115, зеге, винтоверт, бормашина. Ами това е … Благодаря предварително – всякакви съвети, информации и критики са добре приети. Желанието ми е голямо. Но и не забравям, че и дядо ми /бог да го прости/ имаше желание :40:до последния момент на 78 години, когато минаваше някоя булка покрай него. Нямаше възможности. Ако не съм коректен в искането си или нарушавам някои правила на форума, моля да ме извините и да не обръщате внимание на темата.

П.С. Слагам и снимки, за да придобиете представа от обекта и мястото.
 

Прикачени файлове

  • IMG_20170827_144434.jpg
    IMG_20170827_144434.jpg
    1.4 MB · Прегледи: 51
  • IMG_20171125_100204.jpg
    IMG_20171125_100204.jpg
    1.2 MB · Прегледи: 46
  • IMG_20180104_150523.jpg
    IMG_20180104_150523.jpg
    772.2 KB · Прегледи: 51
Много добра идея. То подпорите може да са близо до караваната а не точно на центъра на навеса. Може подпорите да са на по-малко разстояние и покрива да надстърча. Трябва проект !! и то с точни размери, а не така примерно както казвате 5 на 5 метра.
 
Последна промяна:
Gentaco, благодаря ти, това е идеята, подпорите да са непосредствено пред фасадата. Но за да дам точните размери, се нуждая от съвет, защото конкретните размери ще бъдат определени от подробностите. Например гредите от билото надолу трябва /или е по-подходящо/ да са цели. Ако спусна от билото 5 метрови греди /талпи, дъски/, имайки предвид и наклона и стърчащата стряха, размерът 5 на 5 ще стане по-малък/ примерно 4 на 4.5 м. Но колко дебели трябва да са тези дъски? Хубаво проект, но колко струва този проект? В нета попадам на цифри от рода на 300 лв на квадрат за проект, изпълнение и материали. Това отива към 18000 лв. Нямам тези пари, първо, а второ, искам изпълнението да си го направя сам. Ако ми падне на главата един ден, да знам, че аз съм си виновен.
 
Тук във форума помагаме безплатно. Проект се заплаща, когато някой потребител се обърне към някой колега и иска проект на нещо. Там вече се споразумяват.
Материала е добре да е сух, но гредите и ребрата не се сушат, а само талпите 3, 4, 5 см минават през сушилня. Трябва да си ги купиш по-рано, за да могат да поизсъхнат. Пълното изсъхване на масивната дървесина при атмосферни условия е около 6 - 7 месеца.

Разстоянието между колоните е максимум 4м, защото трудоно се намират по-дълги греди (по-скъпи са), а и напречните трябва да са по дебели, за да могат да издържат. Но щом искаш да е 5 х 5 м, може да се направи.

1. Каква е височината на караваната?
2. Каква е дължината на караваната?
3. Каква е ширината на караваната?

Малко по-късно ще постна чертеж.
 
Ето какво ще представлява конструкцията. Ще я оразмеря и ще я кача тук.

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения


Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Последна промяна:
Благодаря ти, Vision. Размерите на караваната са 9, 27 м дължина, 3 метра ширина и 2.45 м височина от земята пред фасадата. Върху покрива ще ми трабват около 60-70 см. височина за контейнер за вода от 300-400 л. По изпратената схема имам два въпроса - какъв трябва да е размерът и дебелината на отделните материали и за къде и колко талпи ще ми трябват, за да се ориентирам към снабдяване отсега? Благодаря ти предварително за отделеното време и внимание. Четох внимателно съветите ти от предишните теми за навеси. Успешен ден.
 
А също!!! трябва да се има на предвид и надморската височина. Поради по голямото снего натрупване и бавното топене няма да е лошо да се подсигури с едни клещи свързани с болтове за по голяма товароносимост.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Ето и размерите:

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Първо трябва да си излееш стъпки от бетон и да сложиш планки където ще са колоните.
Греди:
1/ 400 х 14 х 12 - 3 бр.
2/ 250 х 12 х 12 - 12 бр.
3/ 64 х 12 х 12 - 3 бр.
Ребра:
4/ 300 х 12 х 6 - 20 бр.

Ако има нещо неясно питай.
 
Поради по голямото снего натрупване и бавното топене няма да е лошо да се подсигури с едни клещи свързани с болтове за по голяма товароносимост.

Според мен няма смисъл, но ако иска човека може да го направи.
 
Най-горе на върха може да се срежат ребрата под ъгъл и да се долепят едно до друго.
В долния край се опъва канап и се начертават под отвес ребрата, след което се изрязват и се кове челна дъска.
 
Последна промяна:
Схемите са много хубави. Сериозно ще помисля и за застраховката, предложена от Gentaco. Имам три въпроса за доизясняване:
1. 6 бр. от 250 х 12 х 12 са вертикалните колони, върху които ще легнат трите четириметрови. Къде е мястото на другите 6 бр.?
2. Разстоянието между вертикалните колони по дължина е почти 5 метра. Как ще ги свържа с така подадените материали? Ако ще е чрез снаждане, ще помоля за помощ и ограмотяване и в този елемент.
3. 20 бр. ребра не се ли пада малко около разстояние 1 метър едно от друго? Какво стана с 50-60 см. отстояние? Апропо и каква дебелина на OSB за покритието препоръчвате в този случай или да премина на варианта с по-як строителен шперплат? Благодаря предварително.
 
1.Е как го видяхте по метър разстояние. 10бр. през 500мм (50см) са 5000ммм (500см) и 10бр. от другата страна = 20бр. на фиг.1 съм дал разстоянията но е с 4см талпа -по добре е както колегата е дал с 6см.
2. Ако дължината е 5м то тогава се режат на 2500мм и се снаждат от двете страни една от единия край и другата от другия край на средните опорни колони. А и горе на билото са две та станаха 250х12х12-12бр.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Последна промяна:
Back
Горе