• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Избиране на материал

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,049
Резултат от реакция
1,776
Местоположение
България
Когато се прави лице на изделие, материала се избира по следните критерии: Гледа се да няма големи и падащи чепове, да няма синьо, да не са усукани жилите на дъската, да не е предразположена към измятане. Трябва да отговаря долу горе на размера, който ще бичите. Например ако Ви трябват парчета с ширина 10 см., трябва да търсите дъска 22 или 33 см., за да не се изхабява материала, да няма голям отпадък. Ако случайно изхвръкне чеп при обработката, същия може да се залепи с лепило, ако го намерите. Другия вариант е да се изсече с длето мястото с липсващия чеп и да се залепи парченце дърво със същата шарка, за да не си личи. При евентуално измятане при обработката на дадено парче, същото се подменя с ново. Когато бичите дъска и излезе синьо вътре, трябва да я подмените с друга.
 
Последна промяна направена от Модератор:
За чеповете в дървесината преди обработка може да ги напоите с каноконлит. След като изсъхне може да се пуска през машините. Аз напоявам с каноконлит няколко пъти между обработките чепа така че в крайна сметка той става като пласмаса почти. Има евтин каноконлит в мебелните магазини, аз успях да намеря 10-30 грама за около 3-4лв по спомен от магазин за обков. В завършеното изделие чепа е много красив, според мен придава индивидуалност на дървото. Случва се да изхвръкне но по метода с каноконлита рядко :). Препоръчвам течния каноконлит а не версията гел т.к течния приниква по дълбоко и попива а и съхне много по бързо.
 
Чепа като го намажеш с лепило за дърво, си залепва идеално и е по-евтино от каноколита.
 
Много зависи от лепилата и от по нататъшната обработка на материала. Не всички лепила понасят тониране, а пък някой оцветяват дървото.
 
Ами каноконлита за мене предимството е че съхне за 10 минути примерно лепилото за дърво трябва да го чакам поне 2 часа и не може да проникне дълбоко в чепа. А за тонирането чепа така и така не носи кой знае какво тониране той си е тъмен поне. При мене ефекта от каноконлита ми се вижда много приятен чепа става като акцент, ама това си е въпрос на вкус :). Иначе намерих евтин каноконлит в един магазин до нас за мебелен обков. Около 30-на грама тубичка по спомен е 3-3.5 лв което не може да се каже че е скъпо т.к отива много малко реално а самата тубичка е много практична и с нея се работи лесно не клеясва.
 
Back
Горе