• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Дом за супер мързеливи!

  • Автор на темата code2
  • Започната на
Заех се с разклоняването на релсите. Оказа се доста досадна работа, но по-основното го свърших. Ето какво се получи в 3 картинки представени на едно:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Общата картинка е представена горе вляво, а вдясно е малко по-увеличен вариант на основната част. Освен релсите по които се движат колелата, то има и две вътрешни релси, които ще служат за насочване на платформите и така ще имаме избор по кое направление на релсите да се премине (както се вижда по самите релси няма никакви движещи се части).
Интересното за средната релса е това, че нейното дъно на практика се оказва точно горната повърхност. Това се вижда по-ясно на третата картинка, която е разположена долу в средата. Просто при местата за разклонение вътрешната част между релсите е допълнително повдигната, за да може в нея да се изрежат направляващите улеи на релсите. На останалите места направляващите колела просто не се насочват никак, а само се търкалят по повърхността.
На практика платформите ще са специализирани по кой завой да обикалят, така че и те няма да имат сложно устройство. По-сложни платформи могат да избират по кое направление да завият, но такива едва ли ще има, освен само за демонстрация на технологията (която най-вероятно е ненужна за тази къща).
 

Прикачени файлове

  • razkonqvaneto.png
    razkonqvaneto.png
    149.4 KB · Прегледи: 40
Сеща ще покажа едно нещо, което на практика няма да се използва в проекта, но от друга страна ще присъства физически. Смисълът на това нещо е, че когато къщата е музей, то ще може да се покаже нещо интересно, макар и практически безполезно.
При преместването на мобилните стаи за момента в проекта имаме само два вида движения: Чисто хоризонтално (осъществявано то съответен жп-кар, движението на самата стая или завъртащия механизъм в барабана) или чисто вертикално (когато стаите се повдигат стаята на втория етаж от буталото).
Подобнен набор от движения е важен, защото при нито едно от двете споменати стаята не се накланя. Подобен вид накланяне може да довете до събарянето на ваза върху маса, ако не и по-сериозен проблем.

Едно от бъдещите идеи е разклоняващите релси в предишната тема да си понижават нивото и да станат частично вкопани в Земята. Всъщност те естествено ще са в съответно помещение. Въпросната смяна на нивото ще се осъществи от специален мини асансьор, но първоначално имах друга идея. Идеята беше да се ползва специален вид жп-кар, в който ще се вмества жп-карът излизащ от разклоняващите се релси, след което въпросния нов жп-кар ще слезе плавно, без да се накланя.

Ето на тази фигура е показано как става това:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Просто предните и задните колела ще се движат по различни релси, които синхронизирано ще се спускат. Така на практика този нов вид жп-кар (означен на фигурата със зелено) ще притежава в крайна сметка четворка релси, както е показано тук:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тази конкструкция е в процес на развитие, защото както се вижда за момента слизането е само на много малка височина, а трябва да е цял половин етаж!

Друго нещо, което има на картинката е специалния син жп-кар, който има функционалността да избира накъде да завие. По-ясно конструкцията му е представена на следващата фигура:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

В зависимост от наклона или само левите водещи колела ще са смъкнати или десните. По този начин жп-карът ще подбира дали да завие наляво или надясно.

Описаната конструкция както споменахме няма да се ползва в проекта. Технологичен жп-кар, който да може да избира накъде да завива - такъв не е нужен. Освен това използването на зеления вид жп-кар ще носи съществени недостатъци. Първо ще хаби много ток при слизане и качване. Реализацията с мини-асансьор е много по-добра, защото тези системи имат противотежести. Друг недостатък на зеления жп-кар са неговите много по-големи размери.

Ако говорим за предимства на такова решение - ами няма нито едно! Описвания зелен жп-кар е интересен като идея, но не може да има никакво практическо предназначение.
 

Прикачени файлове

  • zavivastoto.png
    zavivastoto.png
    112.6 KB · Прегледи: 37
  • 4-te-relsi.png
    4-te-relsi.png
    95.6 KB · Прегледи: 36
  • slizaneto.png
    slizaneto.png
    57.6 KB · Прегледи: 36
Във връзка с един друг проект се сетих, че това което правя всъщност си е приложимо напълно и за този тук!
Ако разгледате две теми по-напред, то ще видите, че имаме разклонение на линиите. Но как да се гарантира, че ще имаме винаги прецизен избор на отклоняващия улей, в случай на вагонетка, която завива (такъв вид е синята такава в предходната тема)? Определено ще трябва дапълнителни механични защити и механизми. Въпросният механизъм още не е дообмислен точно, но вече принципът на който ще действа е ясен. Той е изобразен на следващата картинка:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

В средата е междинното положение, като зеленият триъгълник е залепен за оранжевата ос. Ако имаме някакво накланяне, тогава фиксирането ще се осъществява чрез червеното бутало, което натиска надолу. Това бутало е с пружина, защото при гранично положение (без накланяне) е възможно да не може да се извърши завъртане. В този случай след операцията по натискането ще имаме втора операция по странично натискане от сините въртеливи бутала. Ако вече всичко е завъртяно - тогава въпросното синьо бутало на практика нищо няма да направи. Но ако нещата са в равновесна позиция, тогава това бутало ще завърти системата в положението й отдясно!
На практика задействането на буталата ще става чрез повдигаща се странична релса по която ще имаме колелце. Преди това задействане за блокиране, обаче, ще имаме първо действие по откачането на механизма, чрез който оста се управлява по компютъризиран метод (този, който трябва да определи накъде ще се завива).

Системата не изглежда никак проста. Ще трябва и малки допълнения при конструкцията на трасето (добявянето на въпросната подвигаща релса, която най-добре е да е дублирана и от двете страни).
 

Прикачени файлове

  • posokata.png
    posokata.png
    72.3 KB · Прегледи: 24
Представената по-горе идея претърпя малко развитие. Ясно е, че при натиска ще имаме износване на детайлите, защото върхът на зеленият триъгълник ще се трие по повърхността на червеното бутало. За да бъде избегнат този негативен ефект, то реших да модифицирам върха на зеления триъгълник в търкалящо се валяче. Така вече допирът няма да води до триене при плъзгане, а при много по-приемливото триене при търкаляне.
Ето фигурата на модифицирания елемент:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

А по-долу изобразяваме и поместените по-горе 3 различни състояния на системата:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Това не е много работа, но по-добре малко по-бавно, но по-качествено да се мисли по нещата.
 

Прикачени файлове

  • tyrkalia6to.png
    tyrkalia6to.png
    55.9 KB · Прегледи: 17
  • tyrkalia6to-3.png
    tyrkalia6to-3.png
    73.2 KB · Прегледи: 17
Back
Горе