• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Дом за супер мързеливи!

  • Автор на темата code2
  • Започната на

code2

Редовни
Регистриран
5/4/16
Постове
37
Резултат от реакция
6
Местоположение
България
Като видях обявения в сайта конкурс, то се навих да подраскам една моя шантава идея, свързана точно с темата обзавеждане на стаи.
Идеята се състои в това, че да се направи такъв дом в който да няма нужда да ходиш между стаите, а те сами да ти идват до теб.
Идеята съм я илюстрирал на следващите фигури.
На следващата фигура е показан външния вид на сградата, която е двуетажна къща:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Очевидно имаме само една достатъчно голяма стая, която е оцветена в жълто и ще е с южно изложение. На фигурата няма поставени нито стъкла на прозорците, нито врата, а дори и няма поставени стълби към вратата. Но това са подробности.

В зелената част се намира въртяща се конструкция, в която са разположени различни по предназначение стаи. На следващата фигура е показана тази въртяща се конструкция:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук в виолетово е въртящата конструкция, а в червено са означени стените на стаите. Както се вижда от тук, а и от предишната картинка идеята е стаите да могат да се сменят, като се поставят и изваждат от центъра на конструкцията (чрез подемно съоръжение, което не е нарисувано и което вдига и стая и я вбучва в "барабана"). Така в даден момент ще имаме само 5 стаи, които ще можем бързо да сменяме (чрез завъртане).
По отношение на така наречените стаи, то те ще притежават само задна стена и ще изглеждат така (въпреки, че леко сде вижда на предишната картинка, то поместваме и отделно):
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Естествено мебелите ще трябва да са закрепени добре за наличните под, таван и задна стена.
Това е само груба идея. Ако тази идея се реши да се продължи, то първо трябва да се уточнят размерите на стаята. След това може да се мисли за обзавеждане на всякакъв вид стаи, като например:
склад
кухня
трапезария
спалня
баня
работилница
конферентна стая
тенис на маса
финтес зала
компютърно работно място

и разбира се, каквото друго се сети човек. Е, това не е състезание, защото награда няма. Но може да се яви вид вдъхновение, ако решите да обзавеждате стая заради конкурса на форума, който вече тече...
 

Прикачени файлове

  • vyn6no.png
    vyn6no.png
    52.2 KB · Прегледи: 76
  • baraban.png
    baraban.png
    68.3 KB · Прегледи: 75
  • staq.png
    staq.png
    63.4 KB · Прегледи: 75
Реших да продължа работата по проекта, макар и с по-бавни темпове.
За момента това което направих на модела е, че въведох жп релси за платформата, която ще вкарва стаи в барабана. Така не само изборът на стая от барабана, но и зареждането му може да стане автоматизирано (макар и това зареждане да е значително по-бавно от завъртането на барабана). Самите стаи ще се складират от двете страни на жп релсите. Получи се това:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Имайте предвид, че въпросните релси няма да бъдат така открити, а ще бъдат поместени в отделно помещение.
Имаме и още 3 допълнения във връзка със стаи с много специален статут, които ще трябва да бъдат отбелязани някак и на бъдещия модел. Ето какви са новите спец стаи:
Стая бункер. Тази стая ще може завъртайки се на барабана да отива в такава предварително подготвена позиция в която да стане част от дълбок асансьор. Той ще сваля стаята и ще затваря същата шахта с плоскости. На най-долното си положение стаята ще е част от бункерна инфраструктура, което ще включа и допълнителен изход от бункера.
Стая хеликоптер. Това е още еднин много интересен вид стая. Тя ще съдържа долната половина на (специално пригоден за нуждите на проекта) купе на хеликоптер. Тази част ще е поместена на специално подемно съоръжение. След като се завърти на определена позиция тази долна половина ще се насочи точно под другата част на хеликоптера. Тогава подемното съоръжение ще допре двете части, след което ще се осъществи свързване с болтове. По-нататък подемното съоръжение ще повдигне сглобения хеликоптер вече над повърхността на сградата и ще освободи колелата (за да се осъществи излитане). Вместо хеликоптер може да се мисли и за нещо подобно на много особен вид самолет.
Стая излизане. За разлика от предишните две специални стаи, то тази е по-обикновена. Идеята е тази стая да отиде на позици в барабана от която да може да се свали до първия етаж (с намиращо се на тази позиция подемно съоръжение). От този първи етаж ще е част от по-голямо покрито съоръжение, от което ще може да се излиза на улицата (пеша), а така също в това помещение ще имаме и автомобил (за да се излиза с него).

Проектирането на стаята хеликоптер ще е голямо предизвикателство. Аз не се наемам с това, а и не знам дали ще се спрява, защото транспортни средства се рисуват в 3D много трудно. Стаите бункер и излизане са по-лесни и може да ги направя по-нататък...
 

Прикачени файлове

  • staq2.png
    staq2.png
    53.9 KB · Прегледи: 66
Аз продължавам да разработвам модела на къщата. Наложи се да преработя всичко, защото се оказа че броя от 5 стаи в барабана прави нещата много неприятни - нито са достатъчни, нито може да се спазва симетрия. Затова заложих в барабана на стаите да има 6 стаи.

Другата новост е това, че складът със стаи от които се зарежда барабана вече е от две части и съответно ще притежава два машини, които да ги обслужват. Това ще спести значително време за смяна на стая, защото когато едниният жепекар като маха стаята и я остява, то другият може веднага да започне поставянето на новата искана стая.

Вратите на складовете вече са малко по-широки, така че жпкарът няма да се налага да завърта стаята, преди да мина през вратата (това ще спестява време естествено).

Двата склада имат и един друг положителен ефект. Покривите им ще служат за две тераси към стаята за живеене (на тях може да се оформи и градинка с цветя пожелание). От друга страна тези складове ще служат и като прикриващи стени на задния двор в който може да има зеленчукова и овощна градина.

Стаите със специално предназначение, които описах в предишната тема вече ще се обслужват от срещуположната в барабана стая. Там ще е както хеликоптера, така и асансьора за влизане в бункера и също така там ще е и мястото за излизане от сградата.

Ето какво се получи с модела:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук на скицата нарочно нямам никакви тавани, за да се вижда как изглеждат нещата отвътре. Вижда се, че и барабанът със стаите вече притежава дупки, които са необходими за специалните стаи!

Между другото защо някой не се хване да обзаведе поне един вид стая?

Това което ще е следващата ми задача е оформянето на входното антре, т. е. мястото откъдето се излиза от къщата (както се разбра ще се намира на първия етаж от обратната страна на показаната сграда).
 

Прикачени файлове

  • staq3.png
    staq3.png
    57.8 KB · Прегледи: 66
Не исках да отварям нов отговор, но тъй като не мога да редактирам предишното мнение ще трябва.
Исках само да покажа концепцията си за входния портал на къщата за който споменах предния пост:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук се вижда част от пътя пред къщата. В близкият край се вижда врата, която е за автомобил. Имаме същия вид и от другата страна. Така да се каже идеята е в завидимост от направлението се взима съответната кола (вероятно мързеливият собственик на къщата няма да я кара, но това е друг въпрос). На фигурата пак не са изобразени покривите. В лилаво е означен правоъгълника където се помества стаята от която се влиза и излиза. Не е изобразена и стената, която разделя портала от техническите помещения (тези в които е техниката за смяната и предвижването на стаите).
И аз все още се надявам някой да обзаведе вид стая....
 

Прикачени файлове

  • staq4.png
    staq4.png
    82.2 KB · Прегледи: 67
Как да я обзаведем като нямаме програмата ти. Направиго в фаил на ПРО100 и ще ги обзаведем или на друга програма или на 3Д макс.
 
Програмата, която използвам е tinkercad.com и на практика не се нуждае от инсталация и сваляне, а се стартира директно в браузъра. Продуктът притежава и безплатен акаунт (който всъщност и аз използвам). Има възможност и за import-ване на STL файлове. Именно такива обзавеждания имам намерение да получа и да ги вкарам в проекта.

Между другото tinkercad.com е продукт за скициране на 3D неща, а не е за проектиране на сгради. Идеята на проекта, който правя е да се създаде нещо много интересно към направеното и други хора да се включат в разработката. При това хора с най-различни дейности - мебелисти, проектанти на машини (жп-карът към сградата е нещо такова), проектанти на роботи (тази супер луксозна сграда се нуждае от всевъзможни начини за роботизация), проектанти на превозни средства (вече споменах за хеликоптера от две части). Дори може да се включат и проектанти на сгради, които от скицата да направят крайно "изделие" (с електрическа инсталация, планиран вид арматура при строежа и т. н.).

Ако се стигне донякъде, то може да търсим и сайтове, където да представим проекта (естествено като проекта на сайта ) и съответно да е по-реалистично да се намерят съразработчици. Именно затова включването на втори човек в проекта е много важно на този етап.

Иначе по отношение на стаите размерите са следните:
Дълбочина 19.
Височина 20.
Ширина 36.
С мащабиране не съм се занимавал и затова този, който направи първото обзавеждане ще определи въпросните 20 единици на колко реални метри отговарят!

Днес също планирам да поместя какво съм направи по проекта. Планирам също в скоро време да поместя някои stl файлове с направеното по сградата. За съжаление tinkercad.com не допуска вариант за споделяне на направеното (по не не е така в безплатния акаунт, който ползвам).
 
Този пост се оказа доста дълъг и затова част от допълненията, които ще направя ще бъдат оставени за трети пост, който планирам да поместя още днес (втори пост е за съвсем различна част от разработката на къщата).

И така тук ще представим механичната система посредством която стаите ще се изтеглят от барабана и ще отиват на платформата. За удобство съм изрязал покрива на барабана, за да се вижда как се комбинират нещата. Идеята (т. е. това което съм направил) е показана на фигурата:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук розовото допълнение е въртяща се платформа, прикрепена (подвижно въртеливо) към барабана. Тя има за задача да "доставя" релси по които да се изтегля стаята. На практика всяка стая ще има колела и двигатели с които да се движи по релсите. Това е приемливо първо защото въпросните мотори ще са маломощни (трябва само хоризонтално движение да прави) и така не особено скъпи, а колелата не са скъпо нещо и второ този проект на къща за мързеливец не е от най-икономичните (това не е целта на проекта).
Чрез описаната платформа за завъртане се опростява доста жп-кара. Той ще трябва само да може да вдига, завърта под подходящ ъгъл и спуска стаите и естествено да се предвижва по собствените си релси. Няма нужда от система за набутване на стаите! Наистина след като стаята се повдигне леко, то завъртащата платформа може да се завърти на 90 градуса, като показаното на картинката (изглежда, че стаята виси във въздуха, просто защото жп-карът не е нарисуван):
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

След това естествено свалянето на стаята най-надолу (първи етаж) на платформата е без проблем! Забележете, че заради обратната операция (поставянето на стаята на релсите на платформата) имаме специални насочващи странични повърхнини. Те ще насочат колелата на стаята (които не са нарисувани все още) точно в релсите, дори и при малки отклонения на платформата встрани.

Между другото релсите на жп-кара са премахнати не за да е ясен чертежа. Причината е, че вече платформата ще ползва вдлъбнат тип релси (които предстои да поставя), подобни на показаните за изваждането на стаите от барабана. Такива релси са много по-практични от стандартните, но единствено при ситуации в които е гарантирано, че релсите не могат да се запълнят с боклук (който да предизвика дерайлиране). Ситуацията в случая е точно такава, защото имаме затворено помещение!!!

На фигурата роторът е насочен грешно, защото винаги активната стая НЯМА да се демонтира! Всъщност за да се предотврати подобна грешка или умишлена намеса съм реализирал механични добавки, които ще бъдат описани в по-следващата моя тема отговор.

Релси по които ще се плъзгат стаите ще има както в "паркинг" местата за стаите, така и на пода на жп-кара. Това ще го представя в по-следващата тема, но още по-нататък ще се наложи леко увеличаване на височината на първи етаж.
 

Прикачени файлове

  • rotor1.png
    rotor1.png
    159.6 KB · Прегледи: 63
  • rotor2.png
    rotor2.png
    167.1 KB · Прегледи: 64
В една от предишните теми бяха описани три вида специални стаи: Бункер, хеликоптер, излизане. При всички тези варианти се използва клетката, която е срещуположна (по отношение на барабана) на клатката за живеене. Тук ще добавим списъка със специални стаи с още един специален вид, а именно:
Стая за: болница/почивка/санаториум
Идеята на този вид стая е в това, че тя съдържа в себе си друга стая, която пък от своя страна е достатъчно малка, за да може да се транспортира по пътя. Отивайки на почивка, в болница или санаториум винаги се налага да подготвяте носите багаж. Дори и да имате подготвен такъв, то след пристигането следва разопаковане и преди заминаването - обратно опаковане. Това е досадна процедура, особено за мързелив човек.
Заради горната причина разглежданата стая е вариант при който отивате на да живеете временно на друго място, но не с куфар, а с цяла стая. Естествено съответният санаториум, болница или хотел трябва да могат да инсталират въпросния вид стая, т. е. трябва да са специално пригодени за целта. Но къде е проблемът, защото въпросният мързелив собственик, както се вижда от имота вероятно е и много богат. Той може да има собствени санаториуми, болници и хотели.
Следвайки вече изградена от нас концепция, то изваждането на стаята за пътуване ще става по релси. Тази стая ще се намира в нормална стая от барабана, пригодена да помещава въпросната стая. На фигурата е показано всичко:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Стаята от барабана а виолетова, докато съдържаната стая за пътуване е тъмно червена. Тя вече е предвижена по въпросните релси и се намира над пътя. От там ще може да се поеме по подходящ начин от съответно пригодено за стаята транспортно средство.

Не е ясно дали вложената транстортна стая няма да има доста повече стени, а не само една задна, както е изобразено на фигурата по-горе. Най-вероятно ще си е с пълен комплект 4 стани. Все пак идеята е тази стая да ти създава уют, спокойствие и сравнително приятна атмосфера, а не стрес от смяна на обстановката.

В напълно скициращ стил по-горната фигура е твърде частична. Въпросните релси наистина са подпрени но не е ясно дали няма да са укрепени допълнително (най-вероятно ще бъдат). Освен това стената на корпуса на сградата е изрязан за да се вижда барабанната стая. На мястото на изрязването съответно ще имаме врата от където да излиза стаята за пътуване. Тази врата ще е точно толкова, колтото трябва (ако бяхме я показали, то нищо вътре нямаше да се вижда).
 
Вече върнах правилния тип на релсите на платформата. Те освен че са вдлъбнати, то и са с по-голямо междурелсие, което ще подобри стабилността!

По-важното е, че реализирах това, което казах с паркоместа и платформата, т. е. наличието на релси, по които да се предвижват стаите. Тук се появи едно изменение! Оказа се, че системата за повдигане и сваляне на стаята не може да се монтира на жп-кара! Просто няма място. Затова решението е следното: Подемната машина, която сваля стаите ще бъде отделна и монтирана статично в центъра на барабана. Подемната машина ще минава през жп-кара и затова последният е реализиран пазен в средата. Така се получи тази фигура:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Все още на фигурата не приложена промяната за увеличение на височината на първи етаж (така както е показано на практика няма да може стаята да влезе в помещението под барабана на стаите). Това е лесно, но по-нататък ще го направя.

Другото което направих е, че поставих стена, закрепена към корпуса на сградата, която да предотврати евентуален опит за махане на точно стаята, която се използва в момента. Всъщност такава пречка не винаги е добра идея, защото при аварийни и/или спешни ситуации може да се наложи точно такъв вид демонтаж на стая! Заради тази причина ограничителят е направен интелигентно. Той е под формата на врата, но която може да се застопори по някакъв начин (с подходяща механична или хидравлична система) от човека в основното помещение. Така се получи следното:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Да отбележим, че подобно на горната идея може и да се реализира и механично застопоряване на завъртането на барабана (с цел предотвратяване на софтуерни или друг вид проблеми)!
 
яяяя
 

Прикачени файлове

  • po4ivka.png
    po4ivka.png
    65.1 KB · Прегледи: 65
  • dzp-kar.png
    dzp-kar.png
    92 KB · Прегледи: 63
  • blokaj.png
    blokaj.png
    46.5 KB · Прегледи: 63
Завършвам днешната работа с различни разглеждания.
Първото е, че първоначално идеята беше да се създаде проект на къща за мързелив човек. Така идея още се следва максимално точно, но може леко да се промени. Може да се разглежда като проекта на къща музей в която се показват демонстрация на технологии, а иначе предназначението на въпросната къща ще е точно за мързелив човек. Такава доработка на проекта трябва да води до добавянето на врати между помещението за живеене и служебните помещения. Освен това при такъв проект бункерът не трябва да е дълбоко под земята - той е само за демонстрация, а не за действащ такъв.

В проекта може да добавим и стая от вида:
- стая за домашно кино
Ако имаме музей, тогава използваната техника в стаята ще е вид реклама и затова ще бъде или получена с голяма отстъпка, или безплатно или пък въпросната техника ще е изработена от партньор на проекта музей. Изобщо казано всико което се показва в музея освен демонстрация на технология ще е и вид реклама и това трябва да се има предвид.

Пространството над централния вход - за какво да се ползва? Това пространство не е нужно за стаи и за нищо конкретно. Затова на негово място примерно може да се поместят статуи, т. е. да имаме малко по-впечатляващ главен вход. Добавката на статуи на практика ще допринесе за това евентуално в проекта да се включат и скулптори, които да дадат 3D модели на техни произведения.

Още една идея, която е грубо скицирана (реализацията й изисква намесата на професионален дизайнер). Става дума за това, че в предната част на къщата могат да бъдат оформени два симетрични малки паркове, както е показано на фигурата (вижда се само левия парк, а десния не е означени изцяло):
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

Тук могат да се различат следните неща. Имаме ограмно празна стена. На нея ще може да се сложи рекламен билборд (но не съдържащ никакви текстове). Следва стена с прозорци. Тези прозорци ще имат завеси, но както се вижда от схемата това са фалшиви прозорци, защото няма помещение зад тях. Причината за наличието им е само за да се създава по-уютна атмосфера в парка. Най-отляво се вижда маркирана органа, която разделя парка от двора на имението на мързеливеца.

Да обсъдим и проблемът с тоалетната. За момента решение не съм измислил, но съм наясно какво ще бъде то! Със сигурност няма да се използва отделна стая за тоалетна, а още по-малко комбинирана баня-тоалетна. Тоалетната ще трябва да е класическа стая с врата, за да е максимално бързо достъпна, за да е достатъчно малка и да не създава неудобства от смяна на стаите. Обратно, ако искате да се изкъпите, тогава напълно нормално е да извикате появата на отделна стая.

И едно допълнение, свързано с това, как може да се развива проекта. Една от идеите е, въпросната къща да бъде само част от едно голямо имение, в което ще има много неща, включително различен вид производства. Ще трябват и сгради за персонала (поддръжката на сградата) и за работниците (в завода). Тези сгради също ще е добре да са високо технологични, но за разлика от основния мързеливец в комплекса, то за тези сгради ще се ползват по-евтини технологии и съответно ще има много по-голяма икономия на място.

Както последен пост за днес (поне такъв, който да показва нещо по същество) да припомня и това, което казах по-горе накратко. Обзавеждането на стая за тази къща може да съживи проекта за работа по множество направления. За момента това което правя е само скица на сграда. Истински проект сграда ще стане, чак когато се намари човек, който да прави този проект (следвайки представените тук идеи).

Добавянето на мебелирани стаи може да се осъществи, като се изпратят в темата stl файлове. За съжаление софтуера който ползва (стартиран в браузъра от tinkercad.com) не ми позволява да превърна модела в нормелен формат, който да го дам и да е подходящ за редактиране. Мога само да правя stl файлове на всичко (имаме един общ модел, а не е съставен от редактируеми части).
 

Прикачени файлове

  • pub-park.png
    pub-park.png
    59.9 KB · Прегледи: 60
Тъй като както обясних не е възможно да конвертирам в ПРО100 ще продължа със самостоятелната си разработка.

Между другото въпросният проект (който няма да се реализира, но идеята е да се проектира до най-малките подробоности) освен за използване за музей, то добра идея е и да се планира за ползване като скъп хотел. Друга идея е към тази къща да се добавят и по-обикновени къщи хотели, в които да може да се вкарват от стаите чрез директна доставка с жп кара (ясно е, че при тази реализация къщата ще е на първия етаж).

Но да се заемем с продължаването на разработката. Днес се заех със задачата да направя скица на подемната система. Тази система на практика ще се намира под Земята и е изобразена на фигурата:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

с цел по-голяма яснота на конструкцията съм премахнал бетонената обвивка (означена в светло сиво) на съоръжението:
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията

На практика нещата са относително прости (само изглежда сложно). Имаме прът (означен във виолетово), който е фиксиран за вертикално движение, посредством система от 8 колела (означени в оранжево). В долната част на пръта имаме Х образна основа и в четирите края на тази основа има въжета. Последните се прекарват през система от макари (означени в сини цветове) и завършват с противотежести (означени в сиво и всяка намираща се в собствена шахта).

На чертежа се виждат 4 огромни колела. Тяхната функция е да синхронизират движението на въжетата по четирите ъгъла. Ясно е, че може би е по-уместно да се измисли по-компактно решение. Също така е ясно, че някъде трябва да имаме електродвигател, който да задвижва конструкцията. Подобно на другите неща в развитие бетонната обвивка не е проектирана изцяло - например трябва да се направят шахтите и тавана на съоръжението.
 

Прикачени файлове

  • podemno.png
    podemno.png
    128.3 KB · Прегледи: 55
  • podemnik.png
    podemnik.png
    96.1 KB · Прегледи: 55
Back
Горе