• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Антонио Страдивари - митове и легенди, или велик лютиер

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,051
Резултат от реакция
1,777
Местоположение
България
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения


На 18 декември 1737 г. в Кремона умира италианският лютиер Антонио Страдивари, считан за най-големия майстор на струнни инструменти в световната история. Латинският вариант на името му – Страдивариус, и до днес се използва като синоним на създадените от него цигулки, виоли и др. Роденият през 1644 г. Антонио учи лютиерския занаят между 1667 г. и 1679 г. при Николо Амати, а през 1680 г. се установява в Кремона и създава своя работилница. Отначало той копира модела на Амати, но скоро прави подобрения и налага собствен стил, което му печели популярност. Сред нововъведенията на Страдивари са различна дебелина на дървото в различни части на инструмента, нова форма на грифа и други части, но може би най-същественото са специфичните смоли и бои, с които той обработва инструментите, за да ги спаси от вредители и същевременно да придаде неповторимия им звук. Върху почти всички инструменти, излезли изпод ръката му, стои надписът Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno... Най-добрите са изработени между 1698 г. и 1725 г., след което качеството видимо спада. Създадените след 1730 г. инструменти носят надписа Sotto la Desciplina d'Antonio Stradivari F. Cremona... и за тях се смята, че са дело на синовете му Омобоно и Франческо. Освен цигулки изпод ръката на Страдивари са излезли и виоли, виолончела, китари и поне една арфа – общо около 1100 инструмента, от които 650 са оцелели до наши дни. Заедно с тези, създадени от Гуарнери дел Гесу, те се считат за най-висококачествените струнни инструменти.
 
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения


Трите характеристики на „Страдивариус“ са красотата на звука, силата и начинът, по който се чува цигулката в концертната зала, както и лекотата на изпълнението. Музикантите, докоснали се до „Страдивариус“, казват, че е лесно да се свири на нея, а нотите сами излизат, при това веднага. Друга особеност на този тип цигулки е специфичната им извивка.

Изработените инструменти през последните 20-30 години от живота му се смятат за най-добри и се ценят от изпълнителите. Въпреки напредъка на технологиите цигуларите твърдят, че инструменти от XVII и XVIII век, изработени от ръцете на майстори като Страдивари, имат по-добро звучене от съвременните.
 
Горната част на знаменитите цигулки е била изработвана от български смърч, а долната и страниците - от италиански явор.
Десетки химични изследвания доказват тази теза.
И днес тайната на цигулките остава неразкрита, може би защото според познавачите причината за несравнимия звук не е една. Водеща засега си остава хипотезата, че омагьосващият инструмент дължи много на плътността на специално дърво, избирано от Антонио за изработване на корпуса.
Колкото по-старо става дървото, толкова по-добър е звукът, разказва легендата. Друга тънкост при цигулките Страдивари е лакът, обработен така, че сякаш никога не изсъхва. При другите инструменти с годините лакът се втвърдява и се напуква, което води до промяна на звука.
Освен всичко с тези цигулки трябва да се свири постоянно, а когато се приберат само за красота зад витрината, те губят звуковитте си качества.
Цигулките Страдивари си имат имена - на собствениците им, които са ги използвали. Например Петри страдивари, Бетс страдивари, Сала страдивари и много други. Може би една от най-известните е Лейди Блънт - от 1721 г. Тя е била собственост на Ан Блънт - внучка на великия лорд Байрон. Тази цигулка се смята за един от най-запазените екземпляри до днес.
 
И аз имам една стара цигулка от прадядо ми. Вътре в нея пише antonius stradivarius cremonensis faciebat anno 17 .Дали е ментак?
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Последна промяна:
Консултирай се с някой лютиер-реставратор.
 
И аз имам една стара цигулка от прадядо ми. Вътре в нея пише antonius stradivarius cremonensis faciebat anno 17 .Дали е ментак?
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения



На 100 години евтино машинно копие на Страдивариус от Чехословакия.
Не много ценни. Зависи как е запазена,може да стигне до няколко стотин долара,а може и нищо.
Това изкарах от нета
 
Консултирай се с някой лютиер-реставратор.
Къде да го търся? Реставратор ще ми трябва. Преди Десетина години като ремонтирах покрива на къщата ми без да искам стъпих върху нея и малко подаде , а лъка е без сетивата. Сетивата са били отрязани според мита доколкото ми обясняват, че след смъртта на прадядо ми цигулката била оставена на тавана на къщата. Поради това ,че прабаба ми чувала как свири нощем и синът му (тоест) моя дядо се качил и отрязал сетивата на лъка. Прадядо ми е бил известен цигулар и е поне на около 130 години. Има си печат единствено не мога да разчета след цифрата 17 кои цифри са били написани с мастило
П.П А може и това да е евтино копие щото гледам навътре пише Germany.
 
Последна промяна:
Ето български .
 
Но все пак правенето на музикални инструменти продължава и независимо ,че са от този век си имат доста висока цена.
 
Back
Горе