• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Създаване на модели

sechy888

Редовни
Регистриран
12/5/17
Постове
49
Резултат от реакция
12
Местоположение
Враца
Можеш ли да обясниш как принципно се правят файловете.
 
Последна промяна направена от Модератор:
Файлове се правят с програми като Vectric Aspire, ArtCAM, Alphacam и много други подобни.
Може да се направи от нулата, може и да се преобразува от растер във вектори, както се прави в повечето случаи, ако трябва да се спази някакъв шрифт или форма.
Векторите се редактират, за да се получи по-добра и правилна форма. След като е готов модела се задава инструмент за обработка и може да се види симулация на самата операция. Ако ти хареса симулацията се избира файлов формат за машината, с която се работи и се запаметяват файловете. После тези файлове се отварят на компа на машината(ако се управлява с компютър), където е инсталиран управляващия софтуер - Mach 3, NC-studio, Linux CNC и др. Марковите рутери си вървят комплект със софтуера.
 
Преобразуването трудно ли става? А и тези растери май се купуват или векторните изображения се купуват?
 
Растера е общо казано снимка. Векторите са линии, които се дообработват, защото след преобразуването не са с идеална форма. Купуват се 3D моделите.
 
:JC_thinking: Май не е трудно, намерих начин който става без да имаш програма. Интересно ми е след като имаш векторното изображение програмата на машината примерно Mach3 ли ще го направи релефно или преди това с друга програма трябва да си го направил такова?
 
ЗD модела може да го направиш с програми като: Vectric Aspire, ArtCAM, 3ds max, ZBrush и др. Има много такъв софтуер. Не е толкова лесно, колкото си мислиш.
Зависи каква резба правиш, дали е 2.5D или 3D. Чрез векторизация също може да направиш ЗD модел.
Mach 3 само чете и изпълнява вече създадения файл с команди.
 
Аз имах в предвид че е лесно растерното изображение да го направиш векторно.
А как да го направиш 3D нямам идея. Ако имаш готово 2.5 или 3D изображение, дето каза че се продават, софтуера на машината сам ли си създава G кода или те така се продават с готови кодове? После можеш да кажеш как се създава нещо ново.. Примерно ти поръчват 30 ключодържателя с лого на хотел.
Тези неща дето ни показа в другата тема 2.5 D ли са, примерно иконите и картините? Тези рутери могат ли да правят 3D или трябва четвърта ос?
 
G кода се създава след като се направи модела във Vectric Aspire, ArtCAM или друг подобен софтуер. После се чете от Mach3 или друг софтуер за управление.
Надписите на капаците на кутиите са 2.5D, a иконите са 3D. За иконите и другите подобни резби не трябва четвърта ос.
Четвъртата ос е като струг, само, че не прави само цилиндрични детайли а може и по криви форми, като мебелни кракак стил барок примерно.
До няколко дни ще покажа как се прави 2.5 D файл.
 
Последна промяна:
А да питам и аз. G код какво озаначава? Това е кода дето управлява машината ли?
 
Файловете с G кода се отварят от Mach 3 и др. G кода управлява машината, казва и как да се движи по X, Y и Z.

Ето примерен файл с G код.

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Back
Горе