• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Отглеждане на пчели

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,051
Резултат от реакция
1,777
Местоположение
България
Има ли пчелари във форума?
 
Да колега. Как е при теб положението? За мене годината добра. Ще мие приятно да обменим информация.
 
Здравей колега, за мен също беше добра годината с изключение на това, дето ми откраднаха съдържанието на един кошер и се наложи да преместя другите. Направих си две късни отводки, които вече имат майки, малко мед извадих. Полека лека ги увеличавам и се уча едновременно. И на мен ще ми е приятно да обменяме информация.
 
Проблема с кражбите ще става все по голям. Евро помощите това правят. Чух за отводки с цена 140 лв с ДДс 3 рамки. Използвам два типа кошери ДБ и ЛР 10 рамкови. Дълбоко дъно. Сам ги правя.
 
За съжаление наистина се краде и то от колеги пчелари, при положение, че знаят какъв труд и средства се хвърлят за отглеждането на пчелите.

Аз съм с Дадан Блат 10 рамкови. Един комшия ми даде кошер за модел с крака и първите ги направих по този начин. Обаче като се разчетох из пчеларските форуми и с натрупването на повече опит от моя страна, разбрах, че ще ги правя с отделни дъна. Мисля да си направя за проба и един два ЛР 10 рамкови, но не знам дали ще са подходящи за нашия район с нашата паша. Сега напролет ще ги местя в една селска къща в двора, който е доста голям и е в близост до язовир Тича. Къщата е последна в селото, и двора и гледа към гората и язовира. Мисля, че там пашата ще е по-добра.
 
От моя скромен опит забелязвам напролет че, ДБ се развива малко по-бързо до първата ротация на ЛР. След това нещата се променят. До акацията ги завъртам поне два пъти. За това харесвам дълбокото дъно освен всичките му предимства позволява повече свобода. Тази година направих 6 отводки.
 
Кога се прави ротация по принцип? Когато се изпълни корпуса или има и други критерии?

При мен пашите са рапица, акация, липа и слънчоглед. Днес ще правя преглед на семействата.

П.п. Семействата са добре. Имам едно притеснение. Когато правих едната отводка я отделих със старата майка, и и скъсах едното предно краче, и едното крило. Досега не са заложили маточници за да я сменят. Засега майката снася и може би ще я сменят догодина? Ти как мислиш?
 
Последна промяна направена от Модератор:
Правя ротация април . Но всичко зависи от семейството. Относно отводката нож с две остриета ако загине на по-късен етап сем. ще осиротей. Правя отводките след акацията до началото на слънчогледа. Отводка на по-малко от 7 рамки не оставям.
 
Аз отводките ги правя на 4 рамки. Миналата година имах една много слаба отводка, обаче цяла зима я храних и оцеля. Тъкмо взе да се развива напролет и я откраднаха.
 
Няма спасение от кражбите. Интересуваме на кои производител ползваш восачни основи. Преди години купих много но не сам доволен.
 
Back
Горе