• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Как се прави обикновен шкаф с две врати

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,049
Резултат от реакция
1,776
Местоположение
България
Шкафа се състои от две страници, горен плот, долен плот, рафт, цокъл, гръб (фазер) и две врати. Да разгледаме шкаф с размери 80 см. ширина, 60 см. височина и 50 см. дълбочина. Трябва да си извадим размерите. Аз пиша винаги първо дължината после ширината, за да не се бъркам. Това са размерите на детаилите.




Дължина - см / Ширина - см / Брой / Описание
80 - 50 - 1 бр. Горен плот
58,2 - 48 - 2 бр. Страници
76,3 - 48 - 1 бр. Долен плот
76,1 - 48 - 1 бр. Рафт
8 - 76,3 - 1 бр. Цокъл
49,5 - 39,5 - 2 бр. Врати
51,4 - 79,4 - 1 бр. Фазер (гръб)

Нарязваме детаилите, ако имаме машини или даваме на някоя мебелна фирма да го направи. Вземаме готовите парчета и слагаме рафтоносачи по средата на страниците на шкафа. Начертаваме къде ще е долния плот и сглобяваме с винтове 4х50. Горния плот го монтираме с минификс или дибли, но не и с винтове, защото ще се виждат главите и ще е грозно. Поставяме цокъла 1 см. по навътре. Заковаваме фазера отзад и монтираме вратите, на които сме сложили предварително пантите.
 
Последна промяна:
Само едно две въпросчета- Защо рафта е два мм по тесен от вътрешния габарит на шкафа. два мм не са малко - рафтовете поне от моята практика хлопат. а ако са с размера на шкафа или максимум милиметър по-тесни са супер.
 
При сглобяване на корпуса примерно делитела леко мръдне и рафта ако е милиметър по-малък и влиза трудно.
 
имам предвид рафта да е с размера на дъното, особенно разбира се в случай че страниците затварят дъното. наскоро правих и кухненски шкаф долен ред плота се закрепваше към шкафа чрез разпорки. И направих рафта с размера на разпорките и стана бонбон.
 
Два милиметра за подвижен рафт са много .Първо чисто визоално е грозно ,рафта хлопа и се натоварват рафтоносачите.Най добре си махай по 1мм , а в дълбочина 5мм не за друго просто много пъти ми се е случвало гърбът (фазера) да е леко деформиран навътре и по този начин подвижния рафт излиза напред и пречи на вратите да се затварят нормално.
 
ич не са много 2 мм! ама айде да не спориме за глупости!
ако се ползват такива рафтоносачи по 1мм идва заради тая издаденост по средата на рафтоносача и така рафта стои върху рафтоносача, а не върху издадеността.отделно и малко да мръднат диагоналите и вкарай рафта ако е с точни размери. и не виждам що трябва да се убеждаваме един друг - има си размери на рафтове, пък да не говорим за вратите - има си стандарт за тях! един махал толкоз, друг не знам колко си..
има си размери на вратите за всеки шкаф.особено за кухненските такива.по тези размери правят витринки и мдф вратички.е , някой ако иска ще му направят всеки размер.но това е основата!
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения


Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Според мене рафтовете трябва да са колкото дъната. Но както и да е. Защо размерите завършват на и 3 мм. По 18.5 мм ли смяташ ПДЧ то? Не трябва ли по 18 мм да се премахва за дебелина общо 36мм. 76,4 за дъно и цокъл
 
Колега bekobeko, рафтовете се правят 2 см. по тесни в дълбочина.
 
Благодаря за темата ,мисля да се пробвам да направя едно шкафче.
 
Тази тема съм я пропуснал.Ето аз как ги правя.Плота(за мен е само един плот,другото е дъна,рафтове,делители)го режа с габарита на шкафа и кантирам с 2мм кант.От височината вадя 1,8см за страниците(ако са до земята).Дъната и рафтовете ги правя на един и същ размер в дължина.А за рафта махам 1см в дълбочина.На вратите от махам 7мм във височина и ширина.
 
Back
Горе