• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Как се прави беседка

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,051
Резултат от реакция
1,777
Местоположение
България
Ще се спрем на най-обикновена квадратна беседка 3х3 м. и височина на колоните 2 м.

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения


Необходими материали:

4 бр. греди (колони) 12х12 см.
4 бр. напречни греди 12х12 см., които лягат върху колоните.
4 бр. ребра 10х10 см. - 4 м. д. за ъглите на беседката (украйчват се накрая)
16 бр. ребра 10х10 см. 3 м. д. украйчват се когато е готова констукцията.
1 бр греда напречна, на която ще стъпи колона с дължина 1м.(поп), може и по дълга според желания наклон.

При изливането на съпките се поставят планки в бетона и гредите се закрепват с винтове за тях. Колоните се отвесират, за да са идеално прави. Поставят се напречните греди върху колоните и се заковават с големи гвоздеи (14 см.) към тях от двете страни. После се поставя гредата върху която ляга малката колонка наречена "поп". Попа трябва да е с дължина според наклона който искаме да получим. Нареждат се ребрата и се заковават и накрая се опъва канап за да им се изрежат краищата под отвес. Може да се накове облицовъчна ламперия върху тях. Поставя се и черна хартия. Нареждаме летви с дебелина 3 см. и ширина 4 см. през 50 см. една от друга, ако слагаме ондулин. За циглите разстоянията между летвите се мерят от самите цигли. Може да поставим някакви декоративни оградки и вратички на беседката.
 
Благодаря, на схемата доста по-ясно се разбира как се сглобява. Аз гледах тези и лично на мен правоъгълни повече ми харесват, а някой знае ли има ли значение какъв дървен матирал ще се ползва, процент на влажност и някакви такива? Четох че за сглобяемите къщи трябвало дървото да е сухо иначе под натиска почвало да се огъва или усуква в малки граници. То на беседките няма голяма натоварване и друго, дъжд и влага би трябвало да оказват влияние и за това се лакира, а през колко време трябва да се лакира или зависи от боята?
 
Трябва да се използва сух иглолистен материал и да се обработи против влага с импрегнати и лакове. Зависи от самия лак през колко време ще се лакира наново.
 
Да бял бор, изсушени и обработени както при всички дървени конструкции, благодаря
 
това само за беседки ли се отнася или и за навеси? Щото за мен разликата е само в това че беседката има оградки а в темата за навесите не се споменава за сух материал,а почети навсякаде продават прясна дървесина :neutral:
 
Гредите по принцип не ги сушат. Сушат се само талпите.
Ако правиш беседка или навес трябва 6/7 месеца по-рано да си закупиш материала, за да може да изсъхне от самосебеси.
 
Последна промяна направена от Модератор:
Здравейте,
искам да си направя беседка, избрал съм и какъв да е моделът -
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

въпросът ми към вас е дали мога да използвам подпори 8х8 см. Когато се рендосат ще станат приблизително 7,5х7,5. На мен ми се струват малко тънки, но все пак ще са по три на всеки ъгъл. За съжеление всичко опира и до финансите. Ще съм благодарен, ако някой сподели мнение.
 
Може да използваш греди 8х8 за вертикални. За хорихонталните, зависи колко метра ще е разстоянието между гредите. Ако беседката е 3х3 м. да речем и като са 3 колоните на ъгъл, между крайните две разстоянието ще е около 2м. При това положение и за вертикални може да използваш 8х8.
 
Благодаря за отговора, беседката ще е 3х3 м. затова и аз смятам, че мога да използвам 8х8 м. греди. Трябваше ми мнение на по-компетентни от мен. Тази седмица започвам с ремонтните дейности.
 
Back
Горе