• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Избор на плотове и гърбове

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,051
Резултат от реакция
1,777
Местоположение
България
Преди да започнем изработката на мебели, трябва да си изберем качествени материали. На пазара има голямо разнообразие от цветове. Да започнем с плотовете и гърбовете.

Плотовете могат да бъдат от пдч или от масивна дървесина, но масово в България се използват тези от пдч с гетинаксово покритие, което може да бъде гланцово, матово или леко грапаво. Размерите на такъв плот варират от 3,66 м. до 4,20 м. на дължина, 60 см. ширина и 28, 38 мм. дебелина. Ако дадем поръчка меже да ни направят и други размери. Гланцовите плотове се поддържат най лесно, но и са най-видими леките издрасквания. При матовите и особено при грапавите, издраскванията почти не се забелязват. При изрязване на отвори за мивки, котлони и др., трябва добре да се обработи мястото със силикон, за да не просмуче влага и да се раздуе плота след време.

Гърбовете са с дължина колкото плотовете и ширина 65 см., а дебелината им е 9 мм. Тяхното покритие също е гетинаксово, за да издържа на топлина. Ширината на гърба е съобразена с изискването, аспиратора да е най-малко на 65 см. от плочите на котлона. За стенен панел (гръб) също так може да се използва ламинирано пдч 18, 25 мм., както и плот. На пазара навлязоха принт стъклата с различни фигури и разцветки, които се използват за гръб.
 
Правя си кухня с врати от ПДЧ Бял лак на Акритас. Те имат и плот от бял лак, но ме е страх че при нормално ползване /не много нормално/ бързо ще се надраска.
Ще ми препоръчате ли кухненски плот, който да е "дурако" устойчив на надраскване.
Някой има ли опит с плот от врачански камък.
 
Точно определен вид не мога да ти предложа, защото всички малко или много се надраскват. Избери си това, което ти допада най-много.
 
Матовите покрития определено са по-устйчиви , аз бих ти препоръчал "Геталит"
 
Едно "За" матовото покритие ,а някак си по ми харесва от гланца .
 
С гланца се работи трудно и се драска
 
Незнам кой от съфорумниците колко е навътре в бранша, но аз понеже работя да продавам материали за мебели ще изкажа следното мнение:
Първо - Гланца е за хора които няма да готвят в кухнята. Той е доста по-капризен, нежен и какъв ли не от мат-а. Цапа се по-лесно, дере се от въздуха, а после си личи и от самолет. ако ще е плот да е матов или леко грапав, ако ще се готви в кухнята де и то нормално. Ако ще е само като мебел и за фукане, може да сложите гланц.
Второ - има плотове и над 60 см широчина, има плотове с два постформинга, също така макар и рядко се предлагат и плотове с дебелини над 38мм
Трето - освен дървени и от пдч плотове, има и каменни, мраморни и т.н.
и пето - трудно някой ще ти изработи плот по поръчкови размери, различни от стандартните и предлаганите, който да има Постформинг
Четвърто - стандарта за гръб на кухня все още е 60 см, а не 65. По избор и желание на клиента гърба може ако ще да е и 100 см.
 
Относно 4-та точка постната от - да стандарта е 60см., но за газови котлони почти всички производители на аспиратори дават отстояние от плота до аспиратора минимум 65см.
 
Още един привърженик на мата.
 
Безспорно мат, но и по-светличък.
Тъмните плотове също са наказание за поддръжка.
Изпитано на практика имахме плот "Турмалин" - буквално не виждам трохите след рязане на хляб и т.н.
Венге - сега го чистиш и след кърпата пак е за чистене, так че когато избирате плот , внимайвайте с цвета.
П.С. За отостояние плот и горен ред има вариант и на 50см, особенно когато по-често ползващият кухнята е по-нисък човек.
От както жената видя в ИКЕА на 50см, ме изнуди да преработя нашата кухня и сега е хепи.
 
Back
Горе