• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Графика на костенурката

  • Автор на темата code
  • Започната на

code

Редовни
Регистриран
14/3/16
Постове
32
Резултат от реакция
17
Местоположение
Някъде
Може би не сте чували за подобен термин, но това е нормално защото е свързано с един език за програмиране, който беше популярен преди доста време. Езикът се казва Logo и особеното за него е, че е превеждан на различни говорими езици (не е да се използва само английската му версия). Имаше превод и на български. В този език за програмиране се използваше въпросното нещо, наречено "Графика на костенурката" (която технология бе реализирана и в ранна имплементация на Pascal).

Езикът Logo беше предназначен за използване от деца и именно въпросната графика беше неговото предимство. Ако трябва да нарисуваш нещо, то за целта се използва така наречената "костенурка". Това е графичен маркер стрелка, който е разположен в средата на екрана и насочен нагоре. Ако искаш да нарисуваш нещо с костенурката - задаваш съответни команди за движението й. Примерно със следният код "ПОВТОРИ 3 [НАПРЕД 20 НАДЯСНО 60]" се изчертава равностранен триъгълник.

Всъщност тъй като е предназначен за деца, то езикът не е много добре структуриран, включително въпросната графика на костенурката. Например изчертаването на дъга става с цикъл (голямо повторение стъпка напред и малко завъртане) - атрактивно, но глупаво от гледна точка на ефективността на реализацията.

Ето и още някои недостатъци. Нямаме регулиране на пишещия инструмент, което включва и формата му. Дали дъговидни завои, дали под ъгъл или отрязани. Нямаме и завъртане около части от писеца (а само около средата му). Дебелината не може да се променя динамично (а понякога точно това е доброто решение).

Също така нямаме възможност за съставяне на графични обекти. Всичко трябва да се преизчертава. Отново това е загуба на ефективност!!! Вероятно причината за последното се състои в това, че Logo работеше тогава на слаби компютри в които неща като графични обекти - това си бе супер тежък обект за който почти със сигурност няма как да се намери достатъчно оперативна памет.

За нашите цели за езика за мебелисти ще ни трябва не 2D вариант на чертаенето, а 3D (пространствен, триизмерен) такъв. Това ще е предизвикателство, но приятно такова. Рисуването по този начин има предимство, защото е интуитивно и така е по-ненатоварващо за съзнанието (в сравнение със суровата техника при която всичко трябва да се рисува по изчислени координати).

Чрез този похват ще могат да се рисуват например схемите, които ще поддържа езика за мебелисти. Този вид рисуване ще е интуитивно приятен и така развитието на езика ще може да започне. От друга страна самият метод за рисуване ще е подходящ за директна употреба, като чрез него мебелистите ще могат да рисуват свободно в 3D пространството!

Остава въпросният метод някой да го реализира. Но това е много по-вероятно да се случи в сравнение с вероятността някой запознат в 3D технологиите да реши да се мъчи помагайки на конкретния език за мебелисти.
 
Back
Горе