• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Направа на дървен навес

Това е правилния вариант. Направил съм гредите в различни цветове, за да е по-ясно.

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Това ме интересуваше може ли предната и задна част да ги спъна директно с мартаците
 
Какви са тези "мартаци"? Тази дума е непонятна за мен.
Покажи как точно искаш да го укрепиш.
 
С гредите на които ще се монтираа OSB-то имах предвид в случая зелените на снимката.
 
Опаянтвай го както намериш за добре.
По принцип се слагат парчета под 45 градуса между колоната и хоризонталната греда, а в другата посока, като се наковат ребрата се самоопаянтва.
 
Разбрах,благодаря за помоща ако има нещо неясно ще питам.
 
Здравейте.
С моя въпрос ще ви върна малко назад в коментарите.
Трябва да ремонтирам съществуващ навес, като предвиждам да е подобен на този от чертежа на goroberto (18/6/2012), но с дължина 6 м и широчина 4,5 м (27 м2 полезна площ между колоните).
Освен размерите, различното е и това, че възнамерявам билото да не е центрирано, а да е изместено надясно, т.е. да бъде на около 1,5 м. от вертикалната проекция на десните колони. С други думи - двускатен покрив, но с неравни по размери скатове. И тук е проблемът: не знам как може да се изчисли/начертае целия навес с цел да се подготвят предварително всички елементи, за да не се налага да се мери и изрязва всичко на място. Допълнително да поясня и че от дясната и от отсрещната страна хоризонталните греди ще лежат върху съществуващ дувар (45 см). Стрехите смятам да са по 60 см. За размерите на колоните (120х120), хоризонталните греди (120х140) и ребрата (60х120) ще се осланям на избистреното дотук във форума.
Аз също мисля да използвам ферми (3 или 4 бр.?, с допълнителни наклонени гредички между поповете за преразпределяне на тежестта) поради по-голямата обща широчина на навеса. Отгоре - обшивка (сачак или OSB) и воалит или полимерно-пясъчни керемиди - целта е да е с възможно най-малък наклон.
Ще съм благодарен, ако можете да помогнете с чертеж и размери.
 
Трябва да сте регистриран за да виждате изображенията
За по-голяма яснота копирам и чиртежа на goroberto, който споменах
 
И тук е проблемът: не знам как може да се изчисли/начертае целия навес с цел да се подготвят предварително всички елементи, за да не се налага да се мери и изрязва всичко на място.

Няма как всичко да се нареже предварително. Това не е шкаф от плоскости.
Терена винаги има наклон и колоните ще са с различна дължина, така, че като легнат хоризонталните греди и сложиш нивела върху тях, всичко да е наред.
Ребрата трябва да се режат под наклон в горната и долната част. В долната част се режат след като се наковат и се опъне канап, за да станат в една равнина.

С чертеж може да помогнем, но нарусувай на хартия къде са съществуващите стени и долу - горе как искаш да изглежда.
 
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

 
Здравейте.
Опитах се да изобразя какво е изходното положение и какво очаквам да се получи.
Практически стената с прозорчето ще се разруши почти изцяло, без едни 80 см в дъното. Отрещната стена (в дъното) ще се продължи наляво със 150 см и ще се направи една засечка също около 80 см. за да може там да се разположи мивка и евентуално барбекю. Белите черти на третата снимка очертават приблизително размерите на полезната площ и къде ще бъде ъгловата колона (най-отпред вляво). Представям си отляво (откъм двора) да се свдигнат колони през 2 м. и на тях да легнат хоризонталите и фермите. Евентуално вбъдеще всичко ще може да се затваря с мрежи против комари или ветроупорно фолио, поради което в предната дясна част (долу вдясно на чертежа) предвиждам и монтаж на врата.
Подът ще бъде плоча, така че още отначало смятам че ще решим въпроса с различията във височините, поради което се надявах и да може цялата конструкциа да се изчисли и изреже и подготви предварително на земята и да се монтира с малки довършителни работи, като напр. подрязването на краищата на ребрата и др.
Засега е това.
Благодаря.
 
А това е нещото, което бих желал да се получи. Като размери го дават 6 х 6 м., макар че не съм много сигурен че отговаря. А и фермите (май са 3?)ми изглеждат малко странни и не много убедителни.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Целия ли покрив ще се бута или само ската откъм двора където ще се разширява?
Въпроса ми е ,че ако се бута целия покрив защо трябва да е с различни скатове.
Коя е причината за да се проектира по този начин с различни скатове?
Според мен с различен скат се прави покрив когато се разширява постройка и има носеща стена на която лежат греди. Поради тази причина се оставя единия скат и към него се до изгражда гредата с въпросното разширение и се получава разлика в скатовете.
 
Back
Горе