• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Филе "Елена" домашно производство

vision of life

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
9/3/12
Постове
5,049
Резултат от реакция
1,776
Местоположение
България
Филе "Елена" се прави от свинско контра филе - рибица.
Купувате си контра филе и го сцепвате на две по дължина. Нарязвате го на 3-4 парчета напречно. Слагате го в по-голяма тенджера и посипвате с морска сол обилно, така, че да се покрие цялото. Филето трябва да стои в солта 24ч. След това се изкисва около 3ч. в хладка вода, която се сменя веднъж. Изваждате месото и изчаквате да се изцеди добре. Подготвяте червен пипер, чубрица и сминдух и ги омесвате. Овъргалвате парчетата едно по едно и им промушвате по един конец, за да може да ги закачите да съхнат на проветриво място. Самото съхнене продължава в зависимост от температурата на въздуха - около 2 седмици.
Така го правя аз.

Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Последна промяна:
Ще го пробваме рецептата и ще споделим опит:)
 
Аз го правя по следния начин: Нарязвам свинското месо от карето на около една педя дълго и три пръста дебело. Парчетата ги поставям в съд като първо посипвам дъното с морска сол след което поставям парчетата и посипвам около тях обилно със солта. Много трябва да се внимава всяко едно парче да няма допир с друго, по между им трябва да има морска сол. Като приключа с нареждането сипвам вода докато се напълни, един два пръста над солта на последния ред. Оставям 24часа на студено. Когато изминат 24 часа изсипвам и изплаквам месото.Поставям го обратно в съда с чиста вода отново за 24 часа. След което изцеждам месото и слагам доста подправки но без червен пипер. Свинското по принцип е с зелени подправки червен пипер се слага на телешка пастърма. Зимата се суши на вън, а през лятото в хладилник без нофроз система аз ползвам един стар мраз става перфектно в него за около 8-10 дни.
Свинска имам доста.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
ето сега съм заредил телешка.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения
 
Свинското по принцип е с зелени подправки червен пипер се слага на телешка пастърма.

Аз обичам червен пипер и затова го слагам. Просто така ми харесва повече.
 
Аз го правя по тази рецепта: Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват.
Слагат се в съд и се посоляват обилно, покриват се щедро със сол. Държат се така 24 часа.
След това се измиват и се слагат на проветриво.
След един час се намазват обилно със счукан чесън. Смесват се черен пипер, червен пипер и чубрица (и други подправки, ако искате) в торбичка (съотношението е на вкус) и се раздрусва да се смесят хубаво. След това се изсипват върху весник и парчетата месо се овалват в подправките, след което се изтръскват да падне ненужното.
Прави се дупка на филето и се прекарва връвчица през него, след това се закача на проветриво и сигурно (от котки и други животни) място.

След 1-2 седмици са готови (в зависимост колко меки ги харесвате). След като се свалят се слагат в торбички и във фризера се съхраняват. Вадят се от фризера 15-20 минути преди консумация.
 
Back
Горе