• Добре дошли на страниците на mebelistite.com! Приятно сърфиранe!
  • Sys.Admin - компютри, лаптопи, принтери, сервиз

Параметри , използвани при разкрояване на детайли

goroberto

Член на екипа
Приятели
Преводачи
Регистриран
31/3/12
Постове
3,588
Резултат от реакция
1,000
Местоположение
София
Има доста програми за разкрой.тука във форума дори сравнявахме някои от тях.Обаче от настройките на програмите за параметри на разкроя какво избирате? кой параметър е най важен за вас?
например в cutting 2 - една от най лесните и използвани програми има следните параметри - оптимален или технологичен разкрой!???
ниво на пресмятане - леко, просто, сложно, щатно и по време!??
и накрая първи ряз - без значение, по Х или по Y.
любимата на много от нас програма оптимик сама избира оптимален вариант от няколко, а при руските основно е % на използване на материала.има и други параметри, като по интересни са тези - малките парчета да не са от края на плочата, че там материала бил рехав и ставали некачествени и други подобни.
Вие при пресмятане на разкрой какви параметри използвате? и напишете ако може разкроя поръчвате ли го на друга фирма и оттам получавате само вашите детайли или цялата плоча с изрезките или вие сами ги разкроявате при вас.
 
Аз използвам Оптимик и я карам на "Оптимален разкрой", но някой път се налага да се ползва Разкрой по дължина или ширина.
Правя си разкроя и го нося да ми го режат и кантират. Накрая прибирам всички отпадъци от плочите. Те по края не, че са по рехави, но при транспорт и товаро-разтоварна дейност се тътрят или пък се удрят тук там. Краищата им в повечето случаи са наранени и се оставя място за украйчване при създаването на разкроя.
 
В Cutting Optimization PRO използвам настройката по подразбиране - Сквозной / From edge to edge . Дава сравнително добри резултати. Дебелина на ряза 5мм. Окрайчване на плочата 15 мм. Особеното на този вид настройка е че винаги ще извади детайл при рязана на циркуляр.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Програмата предлага и Не сквозной (произвольный) / follow the contour of the pieces . При тази настройка нужния детайл има вероятност да бъде изваден от машина на основата на лазер, плазма, или нещо подобно.
Трябва да сте регистриран за да виждате прикачените изображения

Това обаче не е задължително да се получи така. Поне при моите опити. Според мен за различни ситуации е въпрос на различна настройка на програмата. Затова има настройки.
 
ами това питам - какви настройки ви трябват и какви използвате.някъде циркуляра не може да реже 3660 плоча и първо се разкроява по ширина и други такива неща.
за лазер и циркуляр различна настройка е добре.
оптимален вариант е по голямо използване на плочата в %, нещо като КПД или използваема площ на детайлите върху общата площ на плочата.
а оптимален и технологичен разкрой разликата каква е? по малко завъртания, рязове или?
 
Как правите разкрой на големи листове (пр. 3660мм) , когато трябва да се съобразите с машина, която реже плочи до 2800 мм.
 
Ами по ширина първо я режем на части и тогава вече може.затова питам какви настройки използвате и са ви нужни при разкроя в различните случаи.
Коце,ти какви параметри смяташ че трябва да има една програма за разкрой?
 
Как правите разкрой на големи листове (пр. 3660мм) , когато трябва да се съобразите с машина, която реже плочи до 2800 мм.

Зависи машината каква е, на ръка ли се реже или всичко е автоматизирано? Според това си правиш разкроя.
Иначе на Оптимик се пуска напречен разкрой и се реже първо напречно.
 
За моя въпрос: Програмата трябва да има опция да се задава максималната дълбочина на машината. Така като се зададе,че машината ти е дълбока 1000 мм, програмата ти подрежда детайлите по този параметър.
1.Трябва да има опция за оптимизация на времето за рязане (пр. максимален брой завъртания на ивицата която се реже). Така колкото по-малко завъртания излиза по-голям брак и обратно и максимален брой завъртания минимален брак.Примерно ако режеш с едно завъртане, ще получиш по-малко време за рязане но и много голям брак.
2.Опция да подрежда детайли в схема, така че детайлите да са винаги заедно при рязане в комбинация в други детайли. ( когато гоним линия на лице или в друг подобен случай)
3. Опция с която може да се избира допълнително рязане на вече изрязаните ивици ( рязове за освобождаване на напрежението от материала. ) примерно задава се 10 мм допълнителен ряз и ако детайлите ти са на 600 мм, програмата ти прави ивицата на 610 мм ( с надмерката). Подобна опция е да може да задава увеличаване на страните на детайла, където имаш кант с няколко мм, за да се обработи на кантираща машина с фрезоващия агрегат( и да се фрезоват леките пукнатини от рязането.)
Много неща трябва има, това са само малка част.
 
Зависи машината каква е, на ръка ли се реже или всичко е автоматизирано? Според това си правиш разкроя.
Иначе на Оптимик се пуска напречен разкрой и се реже първо напречно.
Имам предвид автоматизирано.
Но си представи,че режеш в гараж на малка машина и нямаш много място. Тогава трябва да съобразиш разкроя по начин, който ти позволява мястото в гаража :)
 
В гаража е съвсем друга работата. Там режеш няколко листа за една поръчка и може първо с ръчен циркуряр да отцепиш едно парче от плоскостта, и след това да режеш на машината.

Ако режеш в цех и циркуляра не хваща 3660 мм. Тогава слагаш линеала и си наместваш размера. След това повдигаш леко задния край да прескочи шейната и буташ (пак зависи от циркуляра каква му е шейната).
Това са вече подробности.

Ако е автоматизирано, както писах по-горе, пускаш напречен разкрой и режеш първо напреки.
 
Да то това е ясно, но нали трябва да направиш разкроя, така че да ти даде как ще се изрежат листовете и колко брак ще отиде. В случая с ръчния циркуляр, трябва да зададеш предварително в програмата,че режеш листа там. Иначе то ръчно всеки се оправя както знае най-добре.
 
Back
Горе